fallback

Гр. Вазов: Университетите с добро качество не свалят критериите за прием

Не получаваме поръчки от компаниите за необходимия им брой кадри, но съобразяваме учебните си планове и програми с тях, заявява ректорът на ВУЗФ

08:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Личен архив

Доц. д-р Григорий Вазов е президент, ректор и председател на Настоятелството на Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) – първото специализирано висше училище в България в областта на финансите, застраховането, социалното осигуряване, мениджмънта и маркетинга. В периода 1991 -1994 г. последователно е съветник на министъра, началник на управление и заместник.- министър в Министерството на промишлеността, търговията и услугите. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка.

Доц. д-р Григорий Вазов започва академичната си кариера през 1976 г. като асистент в катедра "Финанси и кредит" на СА "Д. Ценов" - Свищов. В продължение на 8 години е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС. Има редица публикации - над 100 научни труда, в т.ч. самостоятелна монография, три учебника, поредица от студии, статии, научни доклади, рецензии, разработки с научно-приложен характер. - Г-н Вазов, твърди се, че тъй като в България няма големи компании, определянето колко и какви специалности да има в университетите, трябва да се прави не по поръчка от бизнеса, а по статистически методи. Доколко това е така? Как да определим какви специалности да се предлагат на студентите?

Според мен всяко държавно регулиране в този аспект е погрешно. Университетите трябва да бъдат поставени в реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите.

- Каква е ситуацията при ВУЗФ, който е специализиран във финансите, доколко получавате поръчки от банките и застрахователите, за да подготвите определен тип кадри, например за оценка на кредитния риск по Базел?

Банките и застрахователните компании не правят поръчки. Те предпочитат да излезнат на пазара и да си купят най-добрия. Това, което правим ние обаче, е да консултираме нашите учебни планове и програми с тях. В 3 и 4 курс нашите студенти карат стажове в тези корпоративни структури и много често тези стажове се превръщат в трудови договори.

- Как устоява висшето образование на демографския натиск? Намаляват кандидат-студентите, а това не е ли повод университетите да свалят критериите при приема?

Единствено с качество. Университетите с добро качество не свалят критериите за прием.

- Също така намаляването на студентите води до намаляване на субсидиите за образованието, което може би намалява броя асистенти, доценти, преподаватели или най-малкото няма нужда от нови, което спира притока на "свежа кръв" в системата и тя се капсулира? Как се справя в тази ситуация сравнително малък университет като вашия?

Ние нямаме държавна субсидия. И тук отново ще кажа качеството. На практика и за това нямаме проблем с броя на кандидат-студентите.

- Нужно ли е да има държавна субсидия и за частните университети, училища, детски градини и ясли?

Да. Според българската конституция всички форми на собстеност са развнопоставени.

- Защо един кандидат-студент да избере ВУЗФ, а не например УНСС, Академията в Свищов или Икономическия университет във Варна?

На този въпрос не искам да отговоря, защото на практика това е противопоставяне. Всеки един от тези университети има своя престиж в обществото.

- Какво е мястото на съвместните програми с чужди университети, като например вашата с университета в Шефийлд?

Съвместните ни програми с университета в Шефийлд дават възможност на всички желаещи студенти да получат познания и подготовка от най-високо качество, диплома от световна класа, обучение от британски преподаватели и достъп до академичните ресурси на Шефийлдския университет. Българските студенти вече ще вземат британски дипломи, без да пътуват до Англия, при което ще плащат два пъти по-ниски такси от връстниците си в Обединеното кралство. Успешно завършилите студенти ще получат британска диплома, издадена директно от University of Sheffield, който е сред 100-те най-добри университети в света в престижната класация QS World University Rankings за 2011/12 г., както и българска диплома на Висшето училище по застраховане и финанси. Съвместните програми, които предлагаме, са седем, като четири от тях са за придобиване на бакалавърска степен в направленията Бизнес счетоводство и финанси, Бизнес и финансов мениджмънт, Бизнес маркетинг и Бизнес информатика, а три - за придобиване на магистърска степен по специалностите Маркетинг, реклама и връзки с обществеността, Банково дело и финанси и Бизнес мениджмънт и технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
fallback