IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гр. Вазов: Университетите с добро качество не свалят критериите за прием

Не получаваме поръчки от компаниите за необходимия им брой кадри, но съобразяваме учебните си планове и програми с тях, заявява ректорът на ВУЗФ

08:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Личен архив

- Каква част от настоящата финансова криза, например в българския случай кредитите до 100% от стойността на обезпечението или недобре обезпечени фирмени кредити, се дължи на недобро образование на финансовите експерти? Или с каквото и да е образование, дори свръхконсервативно, цикълът на икономическия ентусиазъм и конкуренцията водят до либерализация на критериите с цел печалба?

Трудно е да бъде определена вината на образованието в този аспект защото тези, които кандидатстват за работа в банките, обикновено са подложени на много сериозни конкурси за подбор. Голяма част от т. нар. лоши кредити са резултат на конкретна икономическа ситуация. Още повече, тук можем да разсъждаваме и в друга посока – не винаги, или в повечето случаи, т. нар. лош кредит не е толкова лош. Ако се направи анализ на структурата на лошите кредити, ще се видят много интересни неща – една по-голяма част от тях са вече погасени, а срещу остатъка, който определя кредита като лош, и който вече не се обслужва, стои едно сериозно обезпечение.    

- Доколко в университетската програма са застъпени проблеми като опасният продукт Гражданска отговорност на МПС, опасен доколкото трудно се изчисляват щетите, защото има 5-годишна давност и предвид повишаващите се неимуществени обезщетения няма гаранция за добра калкулация?

Във ВУЗФ се изучава цялата теория, практика и продукти на застраховането в България. Така че, всички аспекти на проблемите, които поражда или решава Гражданската отговорност, се изучават в съответната учебна програма.

- За образованието е нужно то да е интересно на студентите. Как смятате, че трябва да се повишава интересът им?

Повишаването на интереса на студентите може да стане единствено, когато те участват пряко в решаване на казуси от практиката.

- Доколко посещението на лекции трябва да е задължително, или трябва да се насърчава работата по специалността по време на следването?

Следване и работа на практика си пречат. За да бъдеш добър студент категорично трябва да си съсредоточен само в това. Както и обратното.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kostas
преди 10 години
Този човечец, тая пловдивска майна, бе най-слабия да не кажа некадърен преподавател в Свищовския стопански институт. Един от приятелите на небезизвестния Величко Адамов. Министерстването го изстреля във висините и оттам натрупа връзки, пари и имоти. Цялото ни управление е пълно с такива хитреци,криещи некадърността си със поза и високопарни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Явно имаш самочувствието на авторитет, но не намираш за необходимо да обясниш какво покритие има това твое самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
visioner
преди 11 години
От кога качеството на образование се повишава с платени публикации?!Странно за какво качество говорим, особено след като точно тези професии - в областта на финансите и застраховането, а особено осигуряването девалвираха толкова много в последните 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
poi
преди 11 години
Милият ми г-н Вазов,толкова сте далече от европейската действителност, че чак на човек да му домилее за Вас, чак да Ви съжали и пари да Ви даде, та да изкарате една специализация нейде извън България.Човече, гледайки си САМО в портфейла когато говориш за образование, ръсиш глупости. Образованието драги ми г-н Вазов, е сбор от няколко елемента: стратегическа перспектива в държавната политика, стратегическо икономическо планиране (обвързаност) на образователната система с реалната икономика и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ "реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите". Моля за извинения доц.д-р (по социалистичеко време) Вазов но Вашите позиции са позиции на първокурсник от Икономическия техникум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Бояне , нямах предвид това интервю в Инвестор а ТОВА:-----------http://fakti.bg/mnenia/38782-vazov-garcite-trabva-da-si-poluchat-uroka---------освен многото пълнеж казва и същността в едно изречение - друг е въпроса колко са го прочели,колко -разбрали.......----------------------RE : dean.jordanov--------------Мнението ти е основателно но и оборимо !има държави с такива приоритети , при това проспериращи , лошото е ,че ние не сме сред тях.........всъщност ние не сме никъде-където другите биха искали да бъдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Може да не свалят качеството но навсякъде в образованието нелегалните тарифи за успешно положени изпити се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Застраховане, финанси и икономика... Една държава даваща приоритет на такива отрасли, а не на производствените - няма мъдрост в това. Специалностите свързани със машиностроене, металообработане и подобни са убити отдавна. Фирмите които работят в сектора разчитат на кадри от времето на комунизма... След още някоя друга година в БГ няма да остане сериозно производство дори и в малкия и среден бизнес. Всички са решили да стават банкери,застрахователи,финансисти,склададжии. Апокалипсис не сега, ами малко по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Нямам и намерение да чета статията, относно това дали е мъдър, предполагам че е такъв, щом е ректор на някой ВУЗ пък и като гледам на кой е по-точно, явно е мъдър човека да си ректор в наши дни е наистина добра позиция, взимаш всякакви *** от където можеш, плаща ти както държавата, така и хората резултатите от работата ти изобщо никой не ги следи и не ти пука дали на нещо учиш студентите, пари имаш много нямаш проблеми да си наемаш персонал и да си прибираш доста парички в джобчето, ми прилича ми на работа мечта? явно е мъдър човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
нямам идея за качеството на ВУЗФ , но като чета интервютата на г-н Вазов - опр. е мъдър човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още