IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гр. Вазов: Университетите с добро качество не свалят критериите за прием

Не получаваме поръчки от компаниите за необходимия им брой кадри, но съобразяваме учебните си планове и програми с тях, заявява ректорът на ВУЗФ

08:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Личен архив

- В сряда бяха връчени наградите за Застраховател и Пенсиоонноосигурително дружество на 2011 г., кои са победителите?

Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” връчиха наградите „Застраховател на годината 2011” и „Пенсионноосигурително дружество на годината 2011“.  

Класацията определели „ДЗИ – Общо застраховане” ЕАД като най-успешно общозастрахователно дружество, призът “Най-добра животозастрахователна компания” за четвърта поредна година взе ЗАД „Алианц България Живот”, а с приза  „Най-динамично развиващо се застрахователно дружество” за 2011 г. бе отличено „Групама Животозастраховане“ ЕАД.

Призът „Пенсионноосигурително дружество на годината 2011“ също е с три подкатегории, като „Най-добро ПОД в управлението на допълнителното задължително пенсионно осигуряване“ е ПОК „Доверие“ АД. „Най-добро ПОД в управлението на доброволното пенсионно осигуряване“ е ПОД „АЛИАНЦ България“ АД, а „Най-динамично развиващо се пенсионноосигурително дружество за 2011 г.“ е ING Пенсионноосигурително дружество.

По традиция Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” връчи наградата „За цялостен принос в развитието на българското застраховане” на Орлин Ценков Пенев, изпълнителен директор на ЗАД “Алианц България” и за „Цялостен принос в развитието на българското осигуряване“ на проф. д-р Йордан Атанасов Христосков, заместник ректор по учебната дейност и качеството във Висшето училище по застраховане и финанси.

За първи път тази година беше връчена награда за „Брокер /физическо лице/ с особен принос в развитието на застрахователното посредничество в България” на Евгени Николаев Белчев, управител на „Рила Брокер”, член на Контролния съвет на Асоциация на застрахователните брокери в България, а за втора поредна година бе връчена награда за „Дългогодишна работа и особени заслуги в развитието на звената по обслужване на клиентите в застраховането“ на Милка Христова Велева, ръководител на служба „Вътрешен контрол” в ЗАД ”Булстрад Виена Иншурънс Груп”.

Призовете в отделните категории за застрахователните дружества са определени на база следните финансови критерии:

Пазарен дял на база премиен приход (в проценти)
Печалба/загуба за финансовата година (в лева)
Комбинирана квота на разходите (в проценти)
Квота на разноските (в проценти)
Коефициент за рентабилност от инвестиционната дейност (в проценти)
Коефициент на сигурност на застрахователните плащания (в проценти)
Дял на резервите в брутния премиен приход (в проценти)

За пенсионните дружества критериите са следните:

Доходност на фондовете на ПОД
Прираст на нетните активи на фондовете на ПОД (в абсолютен размер – нетни към 31.12.2011 г. минус нетни активи към 31.12. 2010 г.)
Пазарен дял (в %) на пенсионните фондове според броя на осигурените в тях лица
Брутни постъпления от осигурителни вноски (в лева)
Среден размер на натрупаните средства на едно осигурено лице (в лева)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kostas
преди 10 години
Този човечец, тая пловдивска майна, бе най-слабия да не кажа некадърен преподавател в Свищовския стопански институт. Един от приятелите на небезизвестния Величко Адамов. Министерстването го изстреля във висините и оттам натрупа връзки, пари и имоти. Цялото ни управление е пълно с такива хитреци,криещи некадърността си със поза и високопарни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Явно имаш самочувствието на авторитет, но не намираш за необходимо да обясниш какво покритие има това твое самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
visioner
преди 11 години
От кога качеството на образование се повишава с платени публикации?!Странно за какво качество говорим, особено след като точно тези професии - в областта на финансите и застраховането, а особено осигуряването девалвираха толкова много в последните 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
poi
преди 11 години
Милият ми г-н Вазов,толкова сте далече от европейската действителност, че чак на човек да му домилее за Вас, чак да Ви съжали и пари да Ви даде, та да изкарате една специализация нейде извън България.Човече, гледайки си САМО в портфейла когато говориш за образование, ръсиш глупости. Образованието драги ми г-н Вазов, е сбор от няколко елемента: стратегическа перспектива в държавната политика, стратегическо икономическо планиране (обвързаност) на образователната система с реалната икономика и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ "реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите". Моля за извинения доц.д-р (по социалистичеко време) Вазов но Вашите позиции са позиции на първокурсник от Икономическия техникум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Бояне , нямах предвид това интервю в Инвестор а ТОВА:-----------http://fakti.bg/mnenia/38782-vazov-garcite-trabva-da-si-poluchat-uroka---------освен многото пълнеж казва и същността в едно изречение - друг е въпроса колко са го прочели,колко -разбрали.......----------------------RE : dean.jordanov--------------Мнението ти е основателно но и оборимо !има държави с такива приоритети , при това проспериращи , лошото е ,че ние не сме сред тях.........всъщност ние не сме никъде-където другите биха искали да бъдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Може да не свалят качеството но навсякъде в образованието нелегалните тарифи за успешно положени изпити се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Застраховане, финанси и икономика... Една държава даваща приоритет на такива отрасли, а не на производствените - няма мъдрост в това. Специалностите свързани със машиностроене, металообработане и подобни са убити отдавна. Фирмите които работят в сектора разчитат на кадри от времето на комунизма... След още някоя друга година в БГ няма да остане сериозно производство дори и в малкия и среден бизнес. Всички са решили да стават банкери,застрахователи,финансисти,склададжии. Апокалипсис не сега, ами малко по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Нямам и намерение да чета статията, относно това дали е мъдър, предполагам че е такъв, щом е ректор на някой ВУЗ пък и като гледам на кой е по-точно, явно е мъдър човека да си ректор в наши дни е наистина добра позиция, взимаш всякакви *** от където можеш, плаща ти както държавата, така и хората резултатите от работата ти изобщо никой не ги следи и не ти пука дали на нещо учиш студентите, пари имаш много нямаш проблеми да си наемаш персонал и да си прибираш доста парички в джобчето, ми прилича ми на работа мечта? явно е мъдър човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
нямам идея за качеството на ВУЗФ , но като чета интервютата на г-н Вазов - опр. е мъдър човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още