IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гр. Вазов: Университетите с добро качество не свалят критериите за прием

Не получаваме поръчки от компаниите за необходимия им брой кадри, но съобразяваме учебните си планове и програми с тях, заявява ректорът на ВУЗФ

08:00 | 18.05.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Личен архив

- България е най-бързо стопяващата се като население в света по данни на ООН, а също така рязко застарява, както Япония, Германия, Швеция, но не сме толкова богати като тях. Какъв е изходът от тази демографска криза, след като възрастните са мнозинство и ще гласуват срещу правителствата, които вдигат пенсионната възраст?

Този, който може да даде решение на този въпрос, сигурно би бил номиниран за Нобелов лауреат.

- Удачно ли е последното правителствено предложение за преместване на различни звена от държавната администрация в някои областни градове?

Вече сме в предизборна ситуация, това е ясно. И идеята за голямото преместване без съмнение възникна в тази връзка. Но всичко се прави без да се съобразяват икономическите ефекти. Чух, че преместването на една агенция щяло да струва около 100 000 лв. Вероятно тук се визират само транспортните разходи. Нали хората трябва да бъдат настанени някъде, сградата да се ремонтира, да се оборудва... Това не са логични действия и някой трябва да го каже на премиера. Европейският съюз също размества структури, но не на парче. Освен това се прави конкурс между столиците на Европа, има конкуренция. Нека местните бюджети да поемат част от разходите, щом ще имат изгода от преместването.
 
- Държавата в момента се финансира от ДЦК, вероятно за да спре изтичането на парите на пенсионните фондове в чужбина. Дефицитът по финансовата сметка обаче постоянно охлажда икономиката и в този смисъл време ли е държавата да се финансира от чуждите пазари?

Да. Това е световна практика.

- За или против инвестирането на средства от Сребърния фонд в ДЦК и в български акции?

Против. Смятам, че последните години бяха пропилени и вместо средствата да се инвестират, те бяха оставени “заспали” в БНБ. Никой не ги управляваше. Сега, когато наближи плащането по външния дълг, изведнъж някой се сети, че има едни пари, заделени някъде, и дай да ги използваме. Убеден съм, че ако премиерът Бойко Борисов позволи да се пипнат парите от Сребърния фонд, които досега изобщо не бяха управлявани, ще загуби изборите.

В момента каквото и да се каже за управлението на средствата, ще е политическа грешка. Освен това има и риск да бъде намален кредитният рейтинг на страната, съответно да се повиши рискът и оттам лихвите по кредитите. Затова смятам, че сред големите грешки на настоящия финансов министър е отсъствието досега на активно управление на Сребърния фонд. Промените в закона трябваше да бъдат инициирани преди две години. Тогава никой нищо нямаше да каже. Международните пазари обаче усещат тази нервност и нуждата от пари и сега ще поискат много по-висока цена за необходимия ни ресурс.

- Кога България трябва да приеме еврото и трябва ли изобщо да го приема?

Не трябва да се бърза.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
kostas
преди 10 години
Този човечец, тая пловдивска майна, бе най-слабия да не кажа некадърен преподавател в Свищовския стопански институт. Един от приятелите на небезизвестния Величко Адамов. Министерстването го изстреля във висините и оттам натрупа връзки, пари и имоти. Цялото ни управление е пълно с такива хитреци,криещи некадърността си със поза и високопарни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Явно имаш самочувствието на авторитет, но не намираш за необходимо да обясниш какво покритие има това твое самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
visioner
преди 11 години
От кога качеството на образование се повишава с платени публикации?!Странно за какво качество говорим, особено след като точно тези професии - в областта на финансите и застраховането, а особено осигуряването девалвираха толкова много в последните 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
poi
преди 11 години
Милият ми г-н Вазов,толкова сте далече от европейската действителност, че чак на човек да му домилее за Вас, чак да Ви съжали и пари да Ви даде, та да изкарате една специализация нейде извън България.Човече, гледайки си САМО в портфейла когато говориш за образование, ръсиш глупости. Образованието драги ми г-н Вазов, е сбор от няколко елемента: стратегическа перспектива в държавната политика, стратегическо икономическо планиране (обвързаност) на образователната система с реалната икономика и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ "реални пазарни условия и пазарът ще определи вида на специалностите и броя на студентите". Моля за извинения доц.д-р (по социалистичеко време) Вазов но Вашите позиции са позиции на първокурсник от Икономическия техникум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Бояне , нямах предвид това интервю в Инвестор а ТОВА:-----------http://fakti.bg/mnenia/38782-vazov-garcite-trabva-da-si-poluchat-uroka---------освен многото пълнеж казва и същността в едно изречение - друг е въпроса колко са го прочели,колко -разбрали.......----------------------RE : dean.jordanov--------------Мнението ти е основателно но и оборимо !има държави с такива приоритети , при това проспериращи , лошото е ,че ние не сме сред тях.........всъщност ние не сме никъде-където другите биха искали да бъдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Може да не свалят качеството но навсякъде в образованието нелегалните тарифи за успешно положени изпити се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Застраховане, финанси и икономика... Една държава даваща приоритет на такива отрасли, а не на производствените - няма мъдрост в това. Специалностите свързани със машиностроене, металообработане и подобни са убити отдавна. Фирмите които работят в сектора разчитат на кадри от времето на комунизма... След още някоя друга година в БГ няма да остане сериозно производство дори и в малкия и среден бизнес. Всички са решили да стават банкери,застрахователи,финансисти,склададжии. Апокалипсис не сега, ами малко по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Нямам и намерение да чета статията, относно това дали е мъдър, предполагам че е такъв, щом е ректор на някой ВУЗ пък и като гледам на кой е по-точно, явно е мъдър човека да си ректор в наши дни е наистина добра позиция, взимаш всякакви *** от където можеш, плаща ти както държавата, така и хората резултатите от работата ти изобщо никой не ги следи и не ти пука дали на нещо учиш студентите, пари имаш много нямаш проблеми да си наемаш персонал и да си прибираш доста парички в джобчето, ми прилича ми на работа мечта? явно е мъдър човека
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
нямам идея за качеството на ВУЗФ , но като чета интервютата на г-н Вазов - опр. е мъдър човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още