IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С около 900 хил. лв. покриват щетите от труса в района на Перник

Еднократната помощ на засегнатите ще бъде по 325 лева и ще се изплаща утре

13:52 | 30.05.12 г.
С около 900 хил. лв. покриват щетите от труса в района на Перник

Близо 900 хиляди лева ще бъдат предоставени на пострадалите от труса в района на Перник, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.

Посочената сума е на база молбите, които са получени до вчера вечерта, уточни вицепремиерът. Еднократните помощи за засегнатите ще бъдат по 325 лева, както е по закон. 

Очаква се до края на деня подадените около 1600 молби да бъдат обработени от министерството на труда и социалната политика. Министър-председателят Бойко Борисов е възложил на социалния министър Тотю Младенов утре парите да бъдат изплащани на място и в брой.

Финансовият министър Дянков съобщи, че оценките на щетите на общинската и държавната инфраструктура са доста по-малки от предварително изчислените 10-20 млн. лева.

За трите най-пострадали детски градини в Перник и за едно училище в Радомир вече има одобрено постановление на правителството за отпускане на 5 млн. лева. По думите на Дянков само една от детските градини ще бъде разрушена и възстановена отново, а другите три обекта ще бъдат укрепени.

Около 3 млн. лева са щетите на обществените сгради в Перник, а в София щетите възлизат на около 1,3 млн. лева, съобщи в парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той каза, че над 60% от сградния фонд е засегнат от трусовете, а правителството е осигурило 21 служители, за да подпомогнат дейността на комисиите, които проверяват и оценяват щетите.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още