IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов допуска, че е възможна „крачка назад” за Закона за горите

Кабинетът се съветва с Брюксел за прекия избор на Висшия съдебен съвет

09:12 | 15.06.12 г. 3
Борисов допуска, че е възможна „крачка назад” за Закона за горите

На третия ден след гражданските протести в София, спонтанно организирани по повод лобистките поправки в Закона за горите, премиерът Бойко Борисов призова хората да не блокират възловото кръстовище на Орлов мост, а да преместят протестите пред парламента или Министерския съвет.

В интервю пред „Нова телевизия” премиерът се обърна към природозащитниците с препоръката да изтъкнат своите доводи против закона и в диалог с народните представители да стигнат до консенсус. В случай, че мотивите им бъдат основателни, е възможно да се направи и „крачка назад” по отношение на измененията, поясни премиерът.

Борисов отново застъпи тезата, че с поправките се цели да се облекчат процедурите за инвестиции в нови писти, което било в полза на любителите на зимните спортове. 

По повод снощната акция, при която полицията задържа над 10 протестиращи граждани в София, Борисов обясни, че изрично е бил разпоредил на началника на столичното МВР да не се посяга на протестиращите, в противен случай полицаите ще бъдат уволнявани.

Премиерът лично помоли защитниците на природата да не блокират и тази вечер с протести възловото столично кръстовище, тъй като това е незаконно и полицията ще бъде принудена отново да арестува нарушителите.

На въпроса за поисканото вето върху Закона за съдебната власт, Борисов обясни, че по никакъв начин не изземвал функциите на президентската институция да вземе окончателното решение. Той определи като крайно неприемливи текстовете за избора на новия главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По повод текстовете от закона, свързани с прекия избор на ВСС, Борисов обясни, че кабинетът спешно ще проведе консултации в Брюксел, като за целта още във вторник вицепремиерът Цветан Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева ще имат срещи в Европейската комисия.

Ако се окаже, че има възможност висшите съдии да се избират чрез пряк избор, то е възможно тази процедура да се приложи още за избора на този ВСС, обясни Борисов.
 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Аз предлагам да не се заблуждаваме в същността на проблема и от какво хората са подразниха. Само един ***, който никога не е поглеждал географската карта на Европа, може да сравнява дължините на ски пистите в Австрия и България.Вече не е проблем, всеки може да погледне на Google Earth каква е разликата между Алпите на територията на Австрия и Витоша като площ. За височина и съответно заснеженост и дължина на сезона, изобщо да говорим ли?Тук проблемът е друг е ли една фирма в състояние да си поръчва закон според интереса и да го получава? Законът пречи на Цеко Минев да копае в парка Витоша и си поръчва нов закон. Пак неговата Юлен в Банско е построила и експлоатира скисъоръжения извън терена, на който й е отредено от държавата. Заграбила е двойно повече от природен парк. Какво трябва да направи държавата с нарушител на закона? Да го санкционира, или да промени закона?Бойко се дразни да кара расовите си джипове под 150 км./ч. и променя закона, за да не го нарушава... с многo! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Тодор_Иванов
преди 11 години
Сегашните закони са направени така, че който даде повече на чиновниците, той строи повече. Като се каже "имаш 20 000 м2. парцел строиш 500м2 РЗП" и до там. При нас какво става, имаш 5 000м2 парцел плащаш където трябва и строиш 8 000м2 РЗП, съседа ти който също има 5 000м2 парцел няма да строи нищо защото ще стане презастрояване. Разрешили му 5 етажа, той направил още 3 мансардни, платил където трябва и готово. Харесваме си една ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ пишем се "природозащитници" и ето ти разрешение за организиране на панаир с денонощна силна "музика" ( Беглика фест). След 3-4 години вече няма да е защитена местност, ще се замени или ще се купи от държавата и ето ти нов бетон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
някак си, изглежда извратено БГ да се бори и за Черноморски курорт и за Планински курорт, че и за КУЛТУРЕН курорт. Ясно е че има група, която иска да си има 5 хотела на морето и 5 хотела в планината, но не мисля, че БГ има ресурс за подобно нещо. Накрая просто ще унищожим природата ще отблъснем туристите и ще загубим най-ценното, което има тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още