IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС ще гледа жалба от еколози срещу решение на екоминистерството

От „Коалицията за устойчиво развитие“ протестират срещу отказа да се извърши екооценка на ремонт на исталация в пирдопския комбинат „Аурубис“

13:53 | 15.06.12 г.
ВАС ще гледа жалба от еколози срещу решение на екоминистерството

На 18 юни (понеделник) Върховният административен съд ще гледа делото по иска на „Коалицията за устойчиво развитие“ срещу решението на министерството на околната среда да не се извършва екологична оценка (ОВОС) за предстоящ ремонт на инсталация в медодобивния комбинат в Пирдоп „Аурубис – България“ (приемникът на „Кумерио мед“).

Това съобщиха от неправителствената екологична организация по повод дадения ход на делото.

Еколозите възразиха срещу обявеното в началото на тази година от екоминистерството решение да не се прави отделна оценка за въздействието върху околната среда за ремонта на инсталацията за пиропроизводството на анодна мед в комбината.

Представителите на коалицията смятат, че замърсяванията на въздуха, почвата и водите от дейностите на комбината са в размери, заплашващи живота и здравето на местното население. От организацията настояват, че е необходима здравна и екологична оценка, преди да започне каквато и да било реконструкция.

„Има доказателства за пострадали бременни жени, както и на деца от дома без родители в Златица след аварии в комбината, които потвърждават тревогите на гражданските организации за замърсяванията в Пирдоп и Златица“, се посочва в мотивите на еколозите.

Освен съда българските природозащитни организации са сезирани и главна дирекция „Околна среда” в Европейската комисия, както и Европейската агенция по околна среда, съобщиха от коалицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още