IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов: Отговорността за високите цени на тока изцяло е на Бойко Борисов

Лидерът на ДСБ опроверга твърденията на премиера, че правителството на ОДС е виновно за дългосрочните договори за изкупуване на тока от ТЕЦ-те

13:30 | 09.07.12 г. 5
<p>
	<em>Иван Костов &nbsp; </em>&nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Иван Костов       Снимка: БТА

„Отговорността за високите цени на тока е изцяло на премиера Бойко Борисов. Три години той и неговият кабинет се опитват да прикрият разхищенията на предшествениците си Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев“. Това обяви на редовната пресконференция  на ДСБ лидерът на партията Иван Костов, предаде БТА.

От ДСБ споделят страховете на браншовите организации, които предвиждат масови фалити след поредния ценови шок. Според анализите на партията скокът на електроенергията с една шеста щял да предизвика унищожаване на работни места в редица фирми, което ще нанесе пореден тежък удар върху икономиката.

Костов нарече обясненията на Борисов за нуждата от повишаване на електоенергията от 1 юли за бита и бизнеса неверни и заблуждаващи. „Основната причина е, че НЕК е доведена до фалит. В същото време правителството на Борисов субсидира електроцентрали на Ковачки като "Брикел" например“, коментира още лидерът на ДСБ.

По повод твърдението на Бойко Борисов, че правителството на Обединените демократични сили е подписало дългосрочните договори за скъпото изкупуване на тока от ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3, което е една от причините за сегашния скъп ток, Костов определи неговото поведение като „безочливо поддържане на тази теза“.

В своя защите от ДСБ са решили да изпратят справка на Борисов с искане да се извадят "на светло" всички договори, сключени както от кабинета "Костов", така и от Сакскобургготски и Станишев.

От централата на ДСБ настояват за създаването на енергиен пазар в страната, където да се развие конкуренция между отделните участници в сектора. Те поставят също исканията си да бъде закрит „Българският енергиен холдинг“ и да се промени системата за избор на председател и членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

От партията припомниха още, че са внесли промени в закона за защита на конкуренцията, които предвиждат публичност на търговските договори на дружествата с над петпроцентен дял на енергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Той си е прав, ама и едни "правилни" хора какви пари направиха покрай всичко това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
nikolait
преди 11 години
ами прав е човека - Цанков камък, АЕЦ(гоьл) Белене - всичко това се плаща от нашия джоб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Браво, Ваньо! Браво, Костов!Само така!!!!!!!!!!!! Разкажи им на тях играта и истината на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Ваньо Костов говори така, все едно е обърнал 6 мастики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
forexar
преди 11 години
Малко информация от източника: http://tv.dsb.bg/#/video/2012/07/09/344
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още