IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени са намалели с 1% през юни

На годишна база инфлацията леко се понижава до 1,6%, а натрупаната от началото на годината е 0,5%

11:30 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени са намалели с 1% през юни

Потребителските цени през юни са намалели с 1% спрямо май, съобщи Националният статистически институт. На годишна база ръстът в цените се понижава до 1,6%, след като в три поредни месеца се задържа на ниво от 1,7%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:

Графика: НСИ

Инфлацията от началото на годината е 0,5%, а за последните 12 месеца до юни спрямо предходните 12 – 2,7%.

С най-голямо понижение през юни са цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки (-2,4%) и разходите за транспорт (-1,8%), а с най-голямо повишение са услугите в ресторанти и хотели (+0,6%) и тези, свързани със свободно време, развлечения и културен отдих (+0,5%).

През юни цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти са се понижили с 0,2%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се повишили съответно с 0,5 и 0,3%.

През юни цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са намалели с 1,2% спрямо май. От началото на годината инфлацията в малката кошница е 0,1%.

Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-2,2%), нехранителни стоки (-0,3%) и услуги (+0,1%).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през юни дефлацията е двойно по-малка на месечна база - 0,5%. На годишна база инфлацията е 1,6%.

Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 0,7%, а за последните 12 месеца до юни спрямо предходните 12 – 2,3%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още