IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 90% от българите искат инвестиции в работни места, а не в държавен дълг

Около 80% от хората у нас нямат възможност да спестят дори 1 евро, сочи проучване на Международната конфедерация на профсъюзите

16:16 | 17.07.12 г. 2
Над 90% от българите искат инвестиции в работни места, а не в държавен дълг

Близо 92% от българите предпочитат правителството да задели средства от държавния бюджет за отваряне на нови работни позиции, вместо да инвестира в изплащането на държавните дългове.

Това заяви генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Шарън Бъроу на пресконференция в централата на КНСБ, цитирайки данни от най-новото проучване на организацията.

Бъроу участва в двудневен форум, организиран от Международния валутен фонд (МВФ) и Международната организация на труда (МОТ) по въпросите на заетостта и доходите.

По думите й България е страната с най-висок процент от анкетираните членки на Европейския съюз (ЕС), които предпочитат заетостта пред изплащането на дълга. Според статистика на ЕС 40% от българското население е застрашено от бедност, допълни Бъроу.

Около 80% от българите нямат дори 1 евро, което да спестят, сочат още данните на проучването изготвено от  Международната конфедерация на профсъюзите. Същият процент хора у нас не се чувстват сигурни на работното си място от правна гледна точка. В тази връзка президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че социалното напрежение у нас тепърва ще нараства.

„Последните три години на замразени доходи и пенсии, средства към безработните и обезщетения, комбинирани с новите цени на ток и газ, ще доведат до много напрежение и опасност от социални взривове“, допълни той.

Димитров коментира още, че за да бъде стимулирана икономиката на страната ни правителството трябва да отдели 1, 2 млрд. лв., с които от догодина да бъдат увеличени минималната работна заплата и пенсиите с 10%. Това според него със сигурност ще даде ръст в потреблението у нас, а то ще задвижи всички останали сегменти от икономиката на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Всичко зависи от дефиницията на 'инвестиране в работни места'. Хубаво, защо не се направи един анализ на ивестираните досега работни места в БАН напр. За 145 год. инвестиции колко Нобелови награди са докарали за страната ...по каквото и да било. БАН нали инвестират в работни места - завършваш машинно-тракторния факултет с три-на-релси и изведнъж се открива ново ряботно място за шеф на отдел по роботика -естествено че се класираш -кой робот няма механика ...това че механиката не е основното на робота са подробности. После идва инвестиране в изкуствен интелект -кой ако не роботиката е най-вещ в изкуствения интелект, в резултат на което тракторист влязъл с три-на-релси в машинно-тракторния факултет осъмва като доктор на науките по изкуствен интелект. Тъй разбираше инвестициите в работни места Франк Лойд Райт-нобелистът.Ако дефиницията им за 'инвестиция в работни места' е скрита безработица за сметка и на риск на сънаридниците, как точно 10% работещи ще успеят да издържат 90% тенуядци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Това е един от големите проблеми на България. Нейните граждани все още очакват държавата да им намери работа и да се грижи за тяхното изхранване. Друг е въпросът, че държавата не си гледа работата да създава закони, да следни тяхното спазване и да поддържа добра среда за развитие на частния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
След първото изречение:"Близо 92% от българите предпочитат правителството да задели средства от държавния бюджет за отваряне на нови работни позиции, вместо да инвестира в изплащането на държавните дългове."се отказах да чета нататък. За мен тази държава е още в комунизма. 90% от българите се чувстват ощетени от това, че държавата ги е изоставила през 89-та. Милеят някой да им снесе наготово работа, която да е от 9 до 17 с гарантирана заплата накрая на месеца. Ех... Не е проблема в управляващите, не е проблема в останалия свят. Проблема е вътре в главите ни. Народа чака, какво чака? Влака ли чака? Разберете влака сме го изпуснали, докато лежим на пейката в чакалнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още