IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към икономически растеж минава през повишаване на доходите

Български и международни експерти се обявиха срещу рестриктивните антикризисни мерки на пазара на труда в България и ЕС

18:30 | 08.03.12 г. 20
<p>
	Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите  Снимка: БТА

В България процентът на безработицата се е удвоил през последните три години и е възможно до края на 2012 г. да достигне внушителните 19 процента. Това каза Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите при откриването на Международната конференция „Заетост и доходи – диалог за растеж на България“.

По официални данни на националната статистика за четвъртото тримесечие на 2011 г. безработицата у нас е 11,4 процента.

Шарън Бъроу спомена още няколко негативни тенденция на пазара на труда у нас. По думите й в последните две години 16% от българите са емигрирали, за да потърсят работа в чужбина, а още 20% от тях биха искали да се трудят зад граница.

Беше споменато, че България е сред страните с най-ниска минимална работна заплата от 138 евро, което е изключително ниска стойност за една държава от Европейския съюз. „Дори след извоюваното увеличение на минималното възнаграждение, то пак не е достатъчно за достойното съществуване на гражданите и трябва още да се работи в тази посока“, каза Шарън Бъроу.

Тя направи сравнение с други европейски държави и каза, че минималната заплата у нас представлява половината от минималното възнаграждение в страни като Полша, Словения и Литва. Средната работна заплата също е доста по-ниска у нас, сравнена с другите европейски страни. По тези показатели България остава на дъното на класацията в ЕС. 

Йозеф Ниемиец, заместник-генерален секретар на европейските профсъюзи също акцентира върху факта, че България е с най-ниските доходи на лице от населението в ЕС, като уточни, че това явление не е типично българско. Увеличаването на безработицата и намаляването на доходите са явления, характерни за целия Евросъюз, като най-уязвимите групи са младите, възрастните и децата. Той каза, че в момента ЕС също регистрира рекордни нива на безработицата, които не са достигани от десетилетия.

Ниемиец обобщи позицията на европейските синдикати за това, че те са против рестриктивните антикризисни мерки, наложени от Европейската комисия. На европейско ниво синдикатите не приемат политиката на съкращаване на разходи. В края на февруари те са внесли в ЕК свои предложения за повишаване на доходите.

Според тях действията на европейските правителства трябва да са коренно противоположни на сега прилаганите. Ниемиец твърди, че правилният път е да се стимулират действия за повишаване на доходите и за социални придобивки, а не за тяхното замразяване. „Само по-високите доходи ще генерират по-висок икономически растеж“, твърди представителят на европейските профсъюзи.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се присъедини към позицията на европейските профсъюзи за икономически растеж чрез повишаване на заетостта и доходите. Той припомни, че за по-малко от една година минималната заплата в България е повишена с 20 на сто. Регистрирано е и увеличение на работна заплата за четвъртото тримесечие на 2011 г. на годишна база, което е средно 8,7 на сто.

Позицията на бизнеса за пазара на труда у нас беше представена от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който се съгласи, че заплатите у нас са сред най-ниските в Европа, но и производителността на труда също е сред най-ниските. По думите му повече от шест години у нас ръстът на заплатите надвишава този на производителността на труда. Според Велев въпреки големия спад на заетостта възнагражденията са се повишили с 18 на сто от средата на 2008 г. досега.

Велев заяви, че няма как проблемът със заетостта да се реши само с административни мерки, а с нови работни места, за които пък са нужни нови инвестиции. Основната причина за липсата нови инвестиции, според Велев, е слабата макроикономическа стабилност.

Мнението на КНСБ и КТ „Подкрепа“ е, че у нас заплащането на труда е силно подценено и българите имат право да получават по-голям дял от БВП за личните си доходи. Българските синдикати се обявиха за нова по-справедлива данъчна политика, която да стимулира по-високи доходи, а те по-висок икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
astra.v
преди 12 години
Такива безмислици може само от синдикатите да се чуят. Първо се повишава производителноста и тогава нарастват доходите. За повишаване на производителноста трябва образование и механизация. И двете струват пари, който нямаме. Трябва да работим за жълти стотинки за чуждестранни инвеститори докато натрупаме капитал който да ни повиши производителноста, а от там и доходите. Много примамливо звучи, че от наи бедни и нископроизводителни можем да станем богати само с закон за по висока минимална работна заплата. ако беше толкова лесно защо не вдигнем минималната работна заплата на 10 000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 12 години
Това е ясно, защото дребния и среден бизнес е на ръба на фалита. Особено , ако този бизнес е в сферата на производството, а не ан услугите. ( те такива останаха ли в БГ). Подстрекават се монополи , големи играчи и фантом фирмички на този и онзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
nns
преди 12 години
зада вземеш заплата 1000 лева чисто ,трябва да носиш добавена стойност поне 4000лв на месец: като махнеш ддс 3330 ,делено на 2 / половината за предприемача/- 1665 - минус 36%осигуровки и 10%данък и хоп 1000лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Единственото умно умозаключение, което съм чула от управници! Но...е необходимо и недостатъчно условие! Необходима е 100 % заетост на работната ръка1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
dmtk
преди 12 години
Има синдикални лидери, няма синдикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не искам да се заяждам, но дребния и среден бизнес никога не може да събере такива пари за заплати. Но ако едрите риби не дават такива.. тогава вече трябва да се замислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Vessel_ATB
преди 12 години
Тук още никой не е разбрал, че като взимаш 240 лв , изработваш за макс 300 лв, като те навикват постоянно, не си лоялен към фирмата и при първа възможност отиваш в друга да работиш за 250. Как и с какво да се сети българския "предприемач", че ако взимаш 1000 лв + бонуси, ще изработваш за 2000 лв и повече , ще си доволен от работата и сам ще му промотираш компанията, без да ти се плаща за това.Да не говорим, че всяка добавена стойност от твоя бонус , се връща на фирмата и собствениците в пъти повече. И да биеш гладна крава, мляко няма да ти даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Какъв е този дето представя бизнеса? Този човек говори откровени глупости. Нито труда е надценен, нито производителността е ниска. Проблема идва от там, че определени "бизнесмени" са свързани с власта и/или престъпността. От там останалите са смачкани. Как се правят фабрики с пари от престъпност. Как се работи с когато имаш лоби в парламента или в местната власт. Не всички работодатели са хора които харчат по ***. Има и честни. Но честния човек не оцелява в бизнеса, точно това се вижда прекрасно у нас. Добави към това тъпо икономическо/политическо управление на некадърни политици. Да България е 9-та глуха, по-зле от Китай. Това не е държава, а територия в която живеят някакви племена, които се дебнат да се прецакат един друг. Няма общество, няма нищо. Има само тесни групи които враждуват една с друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Рестриктивните антикризисни мерки не са предпочетени , а единствени възможни.Който застава на страната на финансовите стимули нека да ги осъществи еднолично , за своя сметка и без да вдига шум - моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Много правилно проблемите ни идват от нашите "бизнесмени" просто те са абсолютно некадърни гледат само да се нагушат с пари и понеже са некадърни да се нагушат по какъвто и да е начин те го правят по единствения които могат да давам мизерни заплати, просто толкова им е акъла, за пример може да се даде няколкото големи чужди работодатели, които отчитат космически печалби от бизнеса си в България, въпреки че дават доста големи за страната заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още