IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата за първото тримесечие се е повишила с 9% на годишна база

През март тя надхвърля 750 лв. спрямо около 720 лв. за януари и февруари, което вероятно отразява съкращенията основно на нискоквалифицирани кадри

12:28 | 11.05.12 г. 2
Средната заплата за първото тримесечие се е повишила с 9% на годишна база

Статистиката отчита още, че през първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се е увеличила спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0,6%, като достига 731 лева, сочат последните данни на Националния статистически институт.

По месеци тя се е променяла по следния начин – през януари е била 720 лв., през февруари - 719 лв., докато през март вече е била 754 лева. Според експерти това покачване се дължи на факта, че при съкращенията основно се освобождават нискоквалифицираните кадри, така че остава по-високоплатеният кадрови персонал, което се отразява и на ръста в заплащането.

През първото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,9% спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи още статистиката. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения” - с 18,7%, и при „Професионалните дейности и научните изследвания” - с 18,3%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на  2012 г. са получавали наетите лица в далекосъобщенията, където средната заплата е 1 724 лева, в производството и разпределението на ел. енергия - с 1 582 лв. и в банковия и застрахователен бизнес - 1 394 лева.

Най-ниските заплати отново се отчитат в хотелиерството с 475 лева трудови възнаграждения, селското стопанство – с 530 лв. средна заплата и административните дейности - с 485 лева.

Сравнителните данни сочат, че през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година средната заплата в обществения сектор нараства с 3,6%, докато в частния сектор увеличението е с 11,1%.

Статистиката отчита още, че наетите българи по трудови и служебни правоотношения през първото тримесечие на тази година са намалели с близо 30 хиляди души, което съставлавя 1,3% спрямо края на 2011 г. В сравнение със същия период на миналата година спадът е с 2,1%.

В края на март заетите лица в страната са били 2 милиона и сто хиляди души. През същия период на миналата година те са наброявали с 44 600 души повече.

Най-много служители са отпаднали от сектора „Административни и спомагателни дейности”, където заетостта е намаляла с 4,6%, а също и в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство”, където се отчита 4-процентно намаление, сочи още отчетът на НСИ до края на март.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2011 г. най-голямо увеличение на наетите лица се отбелязва във ВиК-сектора, където са назначени с 6,6% повече служители.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети”, съставляващи съответно 22,5% и 18,1% от дела на останалите икономически сектори, сочат данните.

През първото тримесечие на тази година най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 15,4 хиляди души, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 10,5 хиляди и в „Строителството“, където спадът е с 8,5 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Много си прав! Както наскоро писах не е далеч времето когато ще стигне и 1000 евро! Голата истина е, че квалифицираните кадри са на изчезване! Чуждият език вече не е голяма пречка за тях, а и полетите поевтиняват. Стъкмистиката е, за да улесни работодателите в пазарлъка с малкото останали тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
Какви са тези измислени и нагласени статистики пак?Аз работя точно в областта наПрофесионалните дейности и научните изследвания където средната заплата е нараснала с 18,3%, ама нито м9ята, нито на колегите които познавам е мръднала от 3 години, а и съкращения на ниско квалифициран персонал в нашите области няма, щото за такъв персонал просто няма работа при нас в такъв мащабен вид, че да стане средната ни заплата с 18% по-голяма по статистика, като се извади от нея тази на ниско квалифицираните и "раздели на две"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още