fallback

Работодатели и синдикати се договориха за колективния договор в здравеопазването

Увеличение на заплатите ще има само в болници без финансови задължения, предвижда новото споразумение

11:10 | 18.07.12 г. 5

Работодателите и синдикатите постигнаха споразумение за подписването на новия колективен трудов договор в системата на здравеопазването, съобщиха от Българската стопанска камара.

Позициите са сближени след състоялата се късно снощи среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с представителите на камарата и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В колективния трудов договор ще бъде записана клауза, според която трудовите възнаграждения да бъдат увеличавани само в здравни заведения, предварително доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения, са решили страните в договора.

Болниците, които не покриват изискванията за финансова стабилност, ще имат възможност да поискат прилагане на клаузите по договора при стабилизиране на финансовите си резултати. 

Решено е проектът на колективния трудов договор (КТД) да бъде преработен и синхронизиран с правилата на Международната организация по труда, като се предефинират страните по договора.

Участниците в срещата са постигнали съгласие и по друг текст от договора, който гласи, че страни по даден колективен трудов договор могат да бъдат само работодателите и синдикатите от съответния сектор. Националните организации на работодателите и на синдикатите, както и представителите на държавата, могат да изпълняват само функции на гаранти и посредници при преговорите и сключването на КТД, без да са страни по него.

Договорът ще бъде в сила от 1 януари 2013 г., като се очаква официално да бъде подписан следващата седмица.

Колективният трудов договор в сектора на здравеопазването предвижда 20% повишение на заплатите, но подписването му се провали миналата седмица, тъй като в последния момент от Асоциацията на работодателите в здравеопазването поискаха гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
fallback