IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в спешната помощ се увеличават с 18%

Реформата предвижда още разкриване на спешни кабинети в четири столични поликлиники

17:18 | 08.05.12 г. 1
Заплатите в спешната помощ се увеличават с 18%

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова днес обяви началото на две ключови промени в бързата помощ - увеличаването на заплатите за лекарите и пилотно разкриване на кабинети за спешна помощ в четири диагностично-консултативни центрове в София, предаде БТА.

Атанасова потвърди, че заплатите ще се повишат с 18 процента от 1 юни. Средствата ще се осигурят от бюджета на министерството на здравеопазването, по перото "Капиталови разходи".

Днес здравният министър постави началото и на нов проект, който предвижда разкриване на спешни кабинети в четири диагностично-консултативни центрове. Помещенията са предоставени от столичната община в районите "Студентски", "Люлин", "Кремиковци" и "Надежда". Очаква се до два месеца кабинетите да започнат работа.

Обособяването на помещенията за "Спешна помощ" в четирите ДКЦ-та значително ще съкрати времето за реакция от адреса на пациента до лечебното заведение, което е много сериозен проблем в спешната помощ, поясни Атанасова. За новите помещения са осигурени линейки.

На въпрос дали "Спешна помощ" ще се прехвърли към областните болници Атанасова отговори, че никога не е одобрявала тази идея, лансирана от предишния здравен министър Стефан Константинов.

Министър Атанасова увери, че предстоят и други нормативни промени, които да дадат възможност за специализация на лекарите по местоживеене в различни градове, а не само в петте университетски болници, както е сега. Тази част от реформата би трябвало да реши отчасти и проблема с изтичащите специалисти зад граница, коментира Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 11 години
Защо точно им увеличават заплатите с цели 18% за да ги наврат в банкови депозити ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още