IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат се два варианта за увеличаване на заплатите в спешната помощ

До 20 на сто може да се повишат възнагражденията за лекарите, съобщи здравният министър Десислава Атанасова

16:15 | 26.03.12 г.
Обсъждат се два варианта за увеличаване на заплатите в спешната помощ

Два варианта за увеличаване на заплатите на работещите в спешната помощ предложи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, като уточни, че увеличението ще бъде с до 20 на сто.

След среща с представители на съсловните организации днес министърът обяви, че има възможност 11 млн. лв, предназначени за капиталови разходи на министерството на здравеопазването, да се пренасочат за заплати в спешните центрове.

Другият обсъждан вариант е целево да бъдат отпуснати пари от държавния бюджет. За целта обаче е необходимо да се проведат разговори с министъра на финансите Симеон Дянков. По думите на Атанасова от държавния бюджет може да предоставят около 7-8 милиона лева. 

На въпрос за бъдещето на спешните центрове министър Атанасова отговори, че спешната помощ няма да премине към областните болници, каквато беше идеята на бившия министър Стефан Константинов.

В края на миналата година от лекарското съсловие остро разкритикуваха това предложение, като заявиха, че спешната медицинска помощ е задължение на държавата, а не на Националната здравноосигурителна каса. Основният аргумент в полза на това твърдение е, че лечебните заведения са търговски дружества, които се финансират от здавната каса и не биха могли да поемат още дейности.

Припомняме, че средствата, които държавата осигурява за „Спешна помощ“, годишно възлизат на 75 млн. лв.

На днешната среща министърът на здравеопазването каза още, че ще предложи на Министерския съвет да започне работа Консултативният съвет по здравеопазване. Той трябва да начертае дългосрочната политика в областта на здравеопазването, която да бъде реализирана през следващите 5-10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още