fallback

Бизнесът може да сезира комисията по конкуренцията за замразяването на цените на храните

Подобно на мениджърите и президентът Росен Плевнелиев не очаква ефект от временното спиране на поскъпването

14:35 | 08.08.12 г. 18

Потребителите едва ли ще напълнят хипермаркетите заради врменните промоции за някои от стоките    Снимка: БТА 

Представителите на браншовите асоциации от хранително-вкусовата индустрия имат готовност да сезират Комисията за защита на конкуренцията, ако със замразяването на цените на 10 от основните хранителни стоки бъдат нарушени правата им за свободна стопанска инициатива.

Това съобщиха за Investor.bg представители на бизнеса, които все още очакват реакцията на търговските вериги, поели ангажимента временно да застопорят поскъпването на част от продуктите.

„Бизнесът все още няма информация от търговците точно кои стоки ще бъдат обхванати от временната акция и на каква база ще бъдат застопорени цените за цели три месеца“, коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопроизводителите Диляна Славова.

Експерти в бранша припомниха, че дори акцията със замразените цени да обхване само стоките на промоция, това трябва да се направи със съответната икономическа обосновка, защото никъде в Европа няма табелка „замразена цена“ върху етикетите на стоките, предлагани в хипермаркетите.

„Преди години комисията по конкуренцията наказа няколко браншови асоциации за съглашения в цените и по тази логика предложението на държавата за единни цени е уязвимо“, обясни още Славова. Въпреки че бизнесът все още изчаква конкретните предложения от страната на хипермаркетите, предприемачите не смятат, че има икономическа логика в идеята на администрацията за намеса на пазара.

Подобно мнение днес изрази и президентът Росен Плевнелиев, който не очаква дългосрочен положителен ефект от прилагането на подобно споразумение, защото всички досегашни опити за подобни намеси на пазара са били неуспешни.

Като припомни, че цените на хранителните стоки и енергийните ресурси бележат сериозен ценови ръст в целия свят, Плевнелиев посочи, че страната не може да избегне тези тенденции. Според него обаче "цените се свалят не със споразумение с някои вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която да имаме състезание между много доставчици и производители". По този начин пазарът сам би постигнал разумни и поносими цени, добави още Плевнелиев.

От стопанската камара също изразиха сериозните си опасения от влошаването на бизнес средата в страната, след като държавата започне открито да се намесва с подобни административни мерки. Пред Нова телевизия заместник- председателят на камарата Камен Колев обясни, че „несигурната бизнес среда в страната би отблъснала инвеститорите, затова е редно кабинетът да използва икономически механизми за овладяване на ценовите промени на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
fallback