IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът може да сезира комисията по конкуренцията за замразяването на цените на храните

Подобно на мениджърите и президентът Росен Плевнелиев не очаква ефект от временното спиране на поскъпването

14:35 | 08.08.12 г. 18
<p>
	<em>Потребителите едва ли ще напълнят хипермаркетите заради врменните промоции за някои от стоките </em>&nbsp; &nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</p>

Потребителите едва ли ще напълнят хипермаркетите заради врменните промоции за някои от стоките    Снимка: БТА 

Представителите на браншовите асоциации от хранително-вкусовата индустрия имат готовност да сезират Комисията за защита на конкуренцията, ако със замразяването на цените на 10 от основните хранителни стоки бъдат нарушени правата им за свободна стопанска инициатива.

Това съобщиха за Investor.bg представители на бизнеса, които все още очакват реакцията на търговските вериги, поели ангажимента временно да застопорят поскъпването на част от продуктите.

„Бизнесът все още няма информация от търговците точно кои стоки ще бъдат обхванати от временната акция и на каква база ще бъдат застопорени цените за цели три месеца“, коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на млекопроизводителите Диляна Славова.

Експерти в бранша припомниха, че дори акцията със замразените цени да обхване само стоките на промоция, това трябва да се направи със съответната икономическа обосновка, защото никъде в Европа няма табелка „замразена цена“ върху етикетите на стоките, предлагани в хипермаркетите.

„Преди години комисията по конкуренцията наказа няколко браншови асоциации за съглашения в цените и по тази логика предложението на държавата за единни цени е уязвимо“, обясни още Славова. Въпреки че бизнесът все още изчаква конкретните предложения от страната на хипермаркетите, предприемачите не смятат, че има икономическа логика в идеята на администрацията за намеса на пазара.

Подобно мнение днес изрази и президентът Росен Плевнелиев, който не очаква дългосрочен положителен ефект от прилагането на подобно споразумение, защото всички досегашни опити за подобни намеси на пазара са били неуспешни.

Като припомни, че цените на хранителните стоки и енергийните ресурси бележат сериозен ценови ръст в целия свят, Плевнелиев посочи, че страната не може да избегне тези тенденции. Според него обаче "цените се свалят не със споразумение с някои вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която да имаме състезание между много доставчици и производители". По този начин пазарът сам би постигнал разумни и поносими цени, добави още Плевнелиев.

От стопанската камара също изразиха сериозните си опасения от влошаването на бизнес средата в страната, след като държавата започне открито да се намесва с подобни административни мерки. Пред Нова телевизия заместник- председателят на камарата Камен Колев обясни, че „несигурната бизнес среда в страната би отблъснала инвеститорите, затова е редно кабинетът да използва икономически механизми за овладяване на ценовите промени на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Социалистическото правителство на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
99.99% е сигурно, че няма да я сезират комисията...ето защо...Представителите на браншовите асоциации от хранително-вкусовата индустрия имат готовност да сезират Комисията за защита на конкуренцията, ако със замразяването на цените на 10 от основните хранителни стоки бъдат нарушени правата им за свободна стопанска инициатива.Значи "ние" имаме готовност....я да се опитаме да си представим тази поза...имаме готовност... ето това е трябвало да пита авторката в какво се изразява тази готовност...и тогава нямаше да напише този абсолютно безсмислен коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Бизнесът може да сезира комисията по конкуренцията за замразяването на цените на храните"Хубаво ще направят ! Ама да не вземе и тях да провери, че ще лъснат много далавери. При добра воля на комисията де. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Да, той моли и те се съгласяват. Колко са загрижени всички за българския народ. И защо е само 3 месеца? Защо не 6? Защо не 12? Защо не завинаги? Тази ситуация е толкова абсурдна, че прилича на комична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Хората от замразяването на десет стоки нищо няма да спечелят. И кой е казал, че тези стоки ще поскъпнат, за да има някой мерака да ги замразява? Това е чиста реклама на две вериги магазини. За тях научи цяла България. Дори и в момента рекламата продължава с обсъждането им. Много хора наивно заради тези няколко продукта ще отидат там и ще похарчат много повече за други стоки, които ще са по-скъпи. Какъв е ефекта? Тези три вериги правят големи печалби благодарение на рекламата от страна на министъра. Какво следва? Отблагодаряванееее, ... идват избори. Сега сигурни ли сте, че властта е мислила за хората? Убедени ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Същото като със здравната министърка - тези хора никога не са виждали учебник по икономика и не знаят какво е това. Или може би са чели учебниците от преди 89та година... Каквото и да е - тези хора нанасят непоправими щети на пазара в България, според мен освен българската, трябва да бъде сезирана и европейската комисия за защита на конкуренцията, защото тук се засягат интересите и на европейски вериги (някои се облагат разбира се, но това със сигурност е нелоялна конкуренция покровителствена от държавата!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 11 години
Кате...търговците се борят за клиенти...нали...е, защо да нямат право те да използват всякакви методи за привличане на клиенти...вкл. и със замразяване на цени...нали е доброволно все пак...никой не може да ги накара насила...в това, че министъра може да ги е помолил няма нищо нередно и черезвичайно...за правите от мухата слон!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
Докато има субсидии от ЕС ще има такива министерски изцепки и няма да има бълг. плодове и зеленчуци. Никой бг министър не може да оправи туй що от ЕС е разрушено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
katja
преди 11 години
не работя за чиновниците, Сократе, а за читателя, който напоследък е приспиван от липсата на информация за това ктакво, как и защо става или не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Изключително *** и популистка схема е това замразяване на цените. Пълно малоумие. Миро Найденов залита по такива глупости..може би да се докара пред премиера, който също си пада популист. Преди време Лулойк като замразиха цените...и какво..сега горивата са си пак скъпи. Тоя Миро с двойната гушка - на една добра практика (примерно мераците да гони ДДС измамниците със зърното) прави по 2 популистки изцепки. Колко се изписа за стара планина стандарта ... я виже кво яде народа. Герберите хабят прекалено много време в популистки акции , а ако вместо това работеха кротко и сериозно резултатите щяха да са много по-добри,И въпреки всичко си мисля, че ако тройната коалиция беше на власт нещата щяха да са много по-зле...та критиката ми е конструктивна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още