IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се нова криза с храните в световен мащаб?

Цените на царевицата и соята достигнаха рекордни нива, но доставките на ориз, и донякъде на пшеницата, остават стабилни

18:34 | 20.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Задава ли се нова криза с храните в световен мащаб?

Светът е изправен пред нова криза с храните, след като най-тежката суша в САЩ от над 50 години тласна цените на земеделските продукти до рекордни висоти, съобщава британският вестник Financial Times.

Цените на царевицата и соята надхвърлиха върховото постижение от кризата през 2007-2008 г., която предизвика гладни бунтове в над 30 държави. Цената на пшеницата все още не е достигнала рекордно високо ниво, но за последните 5 седмици е скочила с над 50%, надхвърляйки стойностите, достигнати по време на действието на забраната за износ на зърно от Русия през 2010 г.

Сушата в САЩ, които осигуряват почти половината от световния износ на царевица, както и голяма част от соята и пшеницата за вътрешна консумация, ще се отрази далеч извън границите на страната, засягайки потребителите от Египет до Китай. 

„От над 30 години съм в този бизнес и това е доста по-сериозен климатичен проблем, както и проблем на търсенето и предлагането, на който някога съм ставал свидетел“, заяви високопоставен мениджър в търговска къща. „Дори не може да става дума за сравнение с 2007-2008 г.“, добави той.

Според Дейвид Нелсън, стратег в Rabobank, днешната катастрофа е истинска, докато „до известна степен повишаването на цените през 2008 г. бе движено и от спекулации“.

На свой ред Жозе Грасиано да Силва, генерален директор на Организацията за земеделие и прехрана към ООН, посочи, че е обезпокоен за повишаването на цените на храните напоследък, като се има предвид въздействието на процеса особено върху уязвимите слоеве на населението и бедните, които харчат до 75% от доходите си за храна.

През 2007-2008 г. ръстът на цените предизвика бунтове от Бангладеш до Хаити, като броят на гладуващите по света надхвърли 1 млрд. души.

Икономисти обаче подчертават, че доставките на ориз, и в по-малка степен на пшеница, които са основни продукти за мнозинството от най-бедните хора по света, остават в изобилие, понижавайки цените.

Джоузеф Глоубър, главен икономист в американското министерство на земеделието, също твърди, че настоящото положение е „много по-добро“ от това през 2008 г. „Цените са по-високи и в това няма съмнение, но през 2007-2008 г. наистина имахме изключителен недостиг на пшеница, а засега подобно нещо не се наблюдава“, изтъкна той.

Джъстин Форсайт, главен изпълнителен директор на Save the Children, заяви, че ръстът на цените вероятно ще има прекомерен ефект върху най-бедните хора в света. „Голям брой хора живеят много близо до ръба на оцеляване“, посочи Форсайт. "Липсващите валежи и високите цени на храните докараха мнозина от стоящите на ръба на оцеляването отвъд него“, добави той.

Американското министерство на земеделието през миналата седмица понижи прогнозата си за реколтата от царевица в най-голяма степен от повече от четвърт век, а условията продължиха да се влошават.

Сушата в САЩ е най-тежката от 1956 г. насам. Метеоролозите предупредиха, че най-малко половината от районите в САЩ, в които се отглежда царевица и соя, ще останат без дъжд и през следващите 2 седмици, а трейдърите понижиха оценките си за реколтата от царевица с допълнителни 8%-15%.

„Падам на колене всеки ден и дори в момента мълвя още една молитва“, заяви министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак.

Вчера цената на царевицата достигна рекордните 8,1675 долара за бушел, а трейдърите смятат, че тя може да надхвърли 9 долара за бушел в началото на август, освен ако метеорологичните условия в САЩ не се променят драматично.

Да Силва пък обяви, че Организацията за земеделие и прехрана ще свика международна среща преди края на годината по проблема с осигуряването на храни, ако положението с реколтата се влоши допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
grestar
преди 11 години
китайците и индийците , основно Азия и Африка ядат ориз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Задава се ! От една страна климатичните проблеми влияят върху реколтите. От друга страна китайците и индийците позабогатяха и почнаха да се хранят, а те са две трети от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Аноннимен
преди 11 години
Кофти!!! Дано навреме забраним износа на пшеница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Поскъпват храните? А дали причината не е, че поевтиняват парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още