IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предвижда стимули за общините отличници

От 2013 г. финансовото министерство ще следи местните бюджети на всеки три месеца

15:26 | 14.08.12 г. 3
<p>
	<em>Финансовият министър Симеон Дянков &nbsp;</em> &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Финансовият министър Симеон Дянков      Снимка: БТА

Държавата засилва финансовия надзор над общините, като залага стимули за местните власти с добра бюджетна дисциплина, които намаляват загубите си и се развиват.  

Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков, който заедно със заместника си Владислав Горанов представи днес новата методика, по която от началото на следващата година на всеки три месеца ведомството ще обявява актуалното финансово състояние на всяка от 264-те общини в страната.

Системата за оценка се въвежда, за да може държавната администрация да провежда адекватна политика по субсидиране на общините, които годишно получават около 3 млрд. лв. от националния бюджет.

Въпреки че държавата ще продължава да помага на финансово закъсалите местни бюджети, Дянков обясни, че целта на новата оценка е индиректно да се въздейства върху местните власти за правилното стопанисване и развитие на градовете и селата.

Според новата методика общините се групират в пет категории, като в първата са тези, натрупали поне 80 от 100 възможни точки. Това са общините отличници, които имат най-голям дял на собствените приходи, не харчат повече, отколкото получават,  нямат просрочени задължения, а ефективността на администрацията е най-голяма спрямо жителите на съответната община.

Според финансовите данни за полугодието на тази година, предоставени от общините и обобщени от финансовото министерство, се вижда, че в първа категория попадат сравнително малко общини. Една от тях е Шабла, съобщи пред медиите Дянков.

Във втора категория са поставени общините, набрали между 60 и 80 точки, третата категория е за местните власти, натрупали от 40 до 60 точки. От 20 до 40 точки получават общините в четвърта категория, като тези с най-лоши финансови показатели са в последната графа.

Анализите на експертите във финансовото министерство ще подготвят така, че да бъдат сравнявани общини с еднакъв брой жители, като се отчита също и дали тези общини се намират в региони с развит туризъм или с находища от подземни богатства, чиито приходи от такси са по-високи от тези на бедните общини.

Въз основа на тези анализи държавната администрация и националното сдружение на общините ще подкрепя методологично изоставащите местни власти. Досегашният опит показва, че еврофинансирането е сериозен стимул за развитието на общините, затова и основната цел е да насърчаваме подобно управление, отбеляза още финансовият министър.

Заместник-министър Горанов припомни, че държавата е направила всичко възможно по поемането на ДДС и другите разходи, които досега се оказваха сериозна пречка при изпълнението на европейските проекти, затова местната администрация вече няма оправдание за липсата на подобни проекти.

Анализирайки досегашните резултати на големите и малки общини, от финансовото министерство обявиха, че за последната година най-добре са се представили големите общини Бургас и Силистра, които от 2011 г. са напреднали значително и в средата на 2012 г. са минали съответно от трета във втора категория – за Бургас и от четвърта в трета – за Силистра.

Най-ниска оценка от 20 точки имат общините в Кюстендил, Кърджали и др.

Отделна класация е направена и на местните власти, които са успели да намалят най-много просрочените си задължения. Столичната община води по този показател, като в края на юни тази година спрямо същия период на 2011 г. е стопила тези дългове с близо 38 млн.лв. В същото време за една година Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив най-бързо са натрупали нови просрочия, сочат данните.

Обобщените резултати показват, че за една година общините са намалили дълговете си от 205,1 млн. лв. в средата на 2011 г. на 179 ,2 млн. лв. в средата на тази година. Въпреки това те са по-големи от дълговете на държавните институции, които за същия период възлизат на 146 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kaka_fire
преди 11 години
Да бе, съгласна съм, ама за това не да събират всички данъци и такси в Сф и после да не им ги дават за назидание, ами да вземат да контролират. Нали за това има толкова много служби и службички, дето лежат на бюджета, а си чешат коремите и не изпълняват въпросния КОНТРОЛ, за който им се плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Нищо подобно.Българската действителност има нужда от много яко превъзпитание с голяма тояга. Затова и финансовия и премиера трябва да бъдат като лошия батальонен командир и да има ред. Иначе ни заплашва сценария на гръцките соц. търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
kaka_fire
преди 11 години
Не знам, на мен това малко ми звучи пак като "богатите ще стават по- богати, бедните по-бедни". Вместо тези финансови инжекции, по-добре да се направи нещо за стимулиране на инвестициите и събиране на данъците на местно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още