IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство ще оценява финансовата стабилност на общините

Рейтинговата система ще бъде готова до края на месеца, съобщи финансовият министър Симеон Дянков

15:20 | 20.07.12 г.
Финансовото министерство ще оценява финансовата стабилност на общините

Министерството на финансите ще предложи до края на този месец рейтингова система, с която да се оценява финансовата стабилност на общините, съобщи в парламента финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Дянков изрази надежда, че механизмът за оценка на финансовата дисциплина ще може да се ползва и от сдружението на общините, от което се очаква да предложи как да се работи с общинските администрации с най-много финансови проблеми.

По думите на Дянков силно задлъжнелите български общини няма как да се справят без нова политика на подпомагане в съчетание с финансова дисциплина. 

Вицепремиерът цитира и данни за първото полугодие, според които сред най-задлъжнелите общини е тази в Перник. Местната власт е просрочила задължения за 13,5 млн. лева, посочи Симеон Дянков.

В Община Кърджали просрочените задължения са 9,5 млн. лева, във Видин - близо 8 млн. лева, а в Дупница - около 7,5 млн. лева.

Сред финансово недисциплинираните общини Дянков нареди и Кюстендил. По думите му вноската по заемите на общинската администрация надвишава значително приходите в местната хазна, както и максималното плащане по общинските заеми, предвидено в Закона за бюждета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още