IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкрита е група за източване на ДДС, ощетила бюджета с 1,5 млн. лв.

Групата е изградила схема, при която се избягвало плащането на ДДС при търговия със строително желязо

20:39 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Разкрита е група за източване на ДДС, ощетила бюджета с 1,5 млн. лв.

Престъпна група, ощетила републиканския бюджет с над 1,5 млн. лв. чрез ДДС измами, е разбита при операция „Железните“ на Главната дирекция "Национална полиция", съобщиха от МВР.

Групата е изградила схема, при която се избягвало плащането на ДДС при търговия със строително желязо.

От септември 2011 г. до настоящия момент, чрез контрол върху дружества, регистрирани по Закона за данък върху добавена стойност, заподозрените са осъществявали вътрешнообщностно придобиване /ВОП/ на строително желязо от Гърция и вътрешнообщоностни доставки към Румъния.

Групата е декларирала нереални покупки от фирми "фантоми" и упражнявала неправомерно право на данъчен кредит. По този начин се неутрализирали задълженията за внасяне на ДДС от декларираните в последствие доставки, посочват от МВР.

Дружествата фантоми нямали персонал и ресурсно обезпечение за извършване на търговска дейност. Управителите им били с нисък социален статус. Някои от тях се препитавали като общи работници в строителството, чистачи и продавачи.

Всеки месец групата променяла фирмите фантоми, чрез които се правели фиктивни покупки от дружество, деклариращо ВОП от Гърция.

От юни тази година дружеството е дерегистрирано по ЗДДС и има издаден ревизионен акт с установени данъчни задължения за над два млн. лв.

В резултат на "спестения" за внасяне ДДС са реализирани продажби на строително желязо на цена, по-ниска от
себестойността на продукцията и по този начин са нарушавани правилата за лоялна конкуренция.

Извършени са претърсвания на пет адреса в София и един в Самоков. Иззети са множество документи, лаптоп, 15 харддиска и др. Разпитани са шестима свидетели.

Акцията е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура.

Още криминални новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още