IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта намалява с 2,8% през второто тримесечие на годишна база

Производителността на труда на един зает за периода се увеличава с 3,8%, сочат предварителните данни на НСИ

13:13 | 05.09.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Заетостта намалява с 2,8% през второто тримесечие на годишна база

Намалява броят на заетите през второто тримесечие на годината, според предварителните данни на Националния статистически институт. За посоченото тримесечие те са 3,3 милиона души, или с 2,8% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2011 г. 

Статистиката обаче отчита увеличение на дела на заетите в сектора на услугите, каквото е имало и през второто тримесечие на 2011 г.

Производителността на труда на един зает се увеличава с 3,8% през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година. На едно заето лице се падат 5,597 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 13,4 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на годината реално се увеличава с 3,3% спрямо съответното тримесечие на предходната година.

Според предварителните данни на статистиката за второто тримесечие на годината равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6 220,3 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 15,3 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 867,2 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 11,4 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 1 278,4 лв. БДС на един зает и 3,2 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Намаляват "безработещите" или се увеличават работещите - от това заглавие долита усещането за добрата новина, че нещо лошо намалява (т.е. безработицата), а то тя се увеличавала искали да ни кажат. Че кажете го ясно...Стига с евфемизмите...Разбирам, че да кажем: Безработицата расте, звучи страшно грозно при толкова успехи на икономиката ни. Това да си българин в България било страхотен успех. Има и още нещо, което не е новина, което е пропуснато покрай намаляващите заети, и то е че намалява процентът на мислещите, т.е. увеличава се процентът на нищите и глупавите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
barf
преди 11 години
Покачил се е процента на заетостта в услугите поради простата причина: морето! А като цяло заетостта намалява, защото надвлизат чуждестранни фирми и кадрите ни не са достатъчно квалифицирани. То нещата не стават ей так! Нормално е процента на заетите да е паднал. Да му мислят младата генерация, защото те са ни бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
И в лошата новина има добро:Производителността на труда на един зает се увеличава с 3,8%Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на годината реално се увеличава с 3,3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
ss_sgp
преди 11 години
да, но за да тръгне на добре първо можеби трябва да стане наистина лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още