IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

На годишна база повишението през второто тримесечие си остава 0,5%, показват данните на НСИ

11:53 | 05.09.12 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното. На годишна база повишението си остава 0,5%, показват сезонно изгладени данни на статистическият институт.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16,4 млрд. лв., като намалява с 0,3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52,8%, 28,8% и 4,7%.

Разликата между БДС и БВП са данъците и субсидиите, които са за 2,6 млрд. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и формират 13,7% от БВП. Те се увеличават с 5,1% на годишна база и носят ръста на БВП с 0,5%.

Изменение на БВП на г. база в %

Годишни изменения

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 9,6%, в промишлеността - с 1,3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0,9%, във финансовия сектор - с 3,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в операциите с недвижими имоти - с 2%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2,9%. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), този ръст може да се дължи на изсветляването на икономиката след свързването на касовите апарати с НАП.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8,6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2,4% спрямо предходното, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 3 rate down comment 0
Graf
преди 11 години
"Критики към политиката на Дянков, може да има само от потърпевшите от нея."На първи прочит намирам към 400 000. Безработни. Закрити 15 000 фирми. Всички родени след 31.12.1959 година. Справка - индексите на борсата и доходността по партидите в пенсионните дружества. Що пък си изкрещял онова "НЯМА"? За по-убедително относно липсата на мисъл у привържениците на ГЕРБ?Немаше нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
На тази плоскост се сблъскваме с теорията : трябва ли да се балансира бюджета или не ? И двете теории имат много плюсове и минуси и неми се спори за това . Моята теория е че банките в българия извършват истински геноцит върху икономическите субекти и това става с съгласиято на БНБ .не ме интересува статистиката но ще ти дам даните от моята статистика :за периода 2009-2011 ;1 . Разходите ми за лихви по овъдрафта ми се качиха от 8.5 % на 11.5 % = 35 % ръст 2. Разходите ми за такси за обслужване на плащанията са се вдигнали ; 0т 1 лв. за платежно на 2 лв. за платежно = 100 ръст Нито един разход камо ли за данъци не ми се е вигнал за този период с такъв темп . Извинявайте но МФ не е вдигнало данъците с 35 % та да са обект на всички нападки . БНБ и неговата безъба политика в момента спъват ръстежа на икономиката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Критики към политиката на Дянков, може да има само от потърпевшите от нея. Обективно погледнато, тази политика НЯМА алтернатива за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
Graf
преди 11 години
Graf , чисто професионално : какъв е проблема в БГ в момента - фискален или монетарен ?----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Мозъчен. Повтарям. Правителството не си изпълнява разходната част на бюджета с 2 милиарда лева за седемте месеца на годината. Това са непотребени стоки, услуги, закрити работни места. Дянков вече не харчи резерва, хвали се с балансиран бюджет, а отсреща расте безработицата и стагнира икономиката. По-точно, икономиката отново е в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Graf , чисто професионално : какъв е проблема в БГ в момента - фискален или монетарен ?Дянков както и Орешарски се опитват да земестят търсенето като харчат резерва и Дянков и заеми взема , но по същество прави същото . Ефект - за сега няма осезателен . Разликата - орешарски капитализира ББВР с 500 млн . и излезе диретно на пазара с кредити с 8 % лихва .Според Г.Минасян - мин.фин трябва да изтегли заем и отново да капитализира банката , заобикаляйки борда и провеждайки монетарна политика . Какво мислите колеги ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 11 години
Алхимиците от НСИ пак са съобщили желаното за действително. Икономиката е в рецесия и това се вижда от всички останали данни на статистиката. Магистралният устрем не дава желаните резултати, но това се знаеше още през 2009 година даже от Дянков. БДС спада, безработицата расте, бюджетът в разходната си част не се изпълнява с цели 2 милиарда лева, колективното потребление пада. Виновна е разбира се двойната, тройната, кишата, сушата и Гриша Филипов. А не въпиющата некадърност на шайката милиционери..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
Graf
преди 11 години
Не са похарчени за осем месеца, а за 2 и не са похарчени от БСП и Доган, а от тези, които са ги натрупали в резерва. Даже се знае за какво. Около 2 милиарда така: За постигането на целите политиката в областта на доходите е насочена към ускорено и устойчиво нарастване на доходите на българските граждани в зависимост от икономическото и социалното развитие на страната. Средствата са разпределени, както следва:- за осъвременяване на пенсиите от 1 октомври 2008 г. в съответствие с осигурителния доход към 31 декември 2007 г. 90 млн. лв.По данни на Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени пенсиите на около 1 млн. 100 хил. пенсионери, като се очаква средната пенсия от 1 октомври да достигне 235, 87 лв.- за еднократна добавка към пенсиите за декември на всеки пенсионер в общ размер 337 млн. 500 хил. лв.;- за енергийни помощи 29 млн. 530 хил. лв. ..Я по-добре да си четеш разходите от резерва през 2008 година от тук: http://***.parliament.bg/bg/plenaryst/ID/480
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Що се касае до така наречените от тях си "социалисти", изобщо не става въпрос за експерименти !!! Това си беше и си е целенасочена политика към трупане на начален и не само капитал! Капитал за хора от обкръженията на лидерите им! Тия "ала бала " за пред бабички и дядовци и не толкова грамотни хора вече трудно минават. Тепърва, ще излизат факти за ГРАБЕЖА им. Още един два не социалистически мандата и ще се скарат помежду си. Удари ли се престъпността сериозно, ще останат БЕЗ ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
"Тогава родителите ми, бабите и дядовците, имаха увеличение на доходите." не се дължи това на БСП - това трябва да проумееш!! не си червена бабичка! просто на Станишев му се паднаха добри карти и пак се *** - относително погледнато- не можа да ги разиграе оптимално след толкова пропилени години че накрая отричаше и световната криза; а ако му се паднат сегашните карти? справка - Виденов ; трябва още веднъж ли да му дадем да си експериментира ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
2008 -начало на кризата - Тройката с БСП на власт:Фискалният резерв към 30.11.2008 г. е 11 633.6 млн. лв.Фискалният резерв към 31.07.2009 г. е 7 710.5 млн. лв.За 8 месеца изхарчени 4 млрд от БСП и Доган!!!!!!!!!!!!!!!!! --------------- това и аз съм го поствал 100 пъти, ама хората са като офце и повтарят едни и същи тв-мантри как ББ бил похарчил резерва.. (похарчил е 3 млрд за 3 г - а БСП 4 млрд не за 8 месец а за 2!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още