IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните са разкрили близо хиляда българи, укрили 45 млн. лв. данъци

Най-често хората занижават стойността на имотите и луксозните вещи, върху които трябва да платят подоходен данък

10:56 | 11.09.12 г.
Данъчните са разкрили близо хиляда българи, укрили 45 млн. лв. данъци

При проверки на Националната агенция по приходите (НАП) в периода от януари до август тази година са разкрити 900 българи, укрили близо 45 млн. лв. подоходен данък чрез невярно деклариране на доходите, съобщиха от ведомството.

Ако нарушителите не платят в едноседмичен срок дължимите суми, ще последват процедури за принудителното им събиране, поясниха от ведомството.

При над 80% от ревизиите се изследват несъответствието между имущество и доходи. Инспекциите на данъчните установили, че най-често хората крият доходи при обявяването на стойността на недвижимото имущество (имоти, автомобили, лични вещи).

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника.

Всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство, поясниха от НАП.

„Данъкът върху доходите в България е практически най-ниският в целия Европейски съюз“, коментира по повод резултатите от ревизиите изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Той припомни, че информационната система лесно засича различните данъчни плащания, което улеснява данъчните в контролната им дейност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още