fallback

Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

От вторник се въвеждат временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ до преносната и разпределителните мрежи

18:19 | 15.09.12 г. 46

На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници, алармират от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Новите цени влизат в действие от 18 септември, вторник, записано е в решението на енергийния регулатор. Те са поискани от електроразпределителните дружества с мотива, че трябва да си обслужват повишените разходи заради големия брой нови производители, които са се присъединили към мрежите.

Фотоволтаичните централи, ветропарковете, водните електроцентрали и централите на биомаса ще плащат на електроразпределителните дружества различни цени на месец, в зависимост от инсталираната мощност и времето, в което са определени преференциалните цени, на които се изкупува произведената от тях електроенергия.

Предвидено е най-ниските тарифи за достъп до преносната и разпределителните мрежи да са за централите на биомаса, а най-високите ще се плащат от фотоволтаичните централи.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия определят решението на енергийния регулатор като поредния тежък удар срещу ВЕИ бизнеса, след като комисията оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели.

През следващата седмица ще се проведе и пресконференция на представители на производители на ток от възобновяеми източници, които ще изкажат позицията си по решението за въвеждането на временните цени.

За Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че новите цени са ретроактивна мярка за събиране на средства, които да се пренасочат към електроразпределителните дружества.

Той посочи, че въвеждането на временни цени за достъп до електроразпределителните и преносни мрежи за ВЕИ индустрията може да се тълкува и като непозволена помощ за електроразпределителните дружества и браншът възнамерява да сигнализира европейските власти за новата мярка.

По думите на Газдов няма техническа причина едни производители на енергия от възобновяеми източници да плащат по-ниски такси, а други – по-високи. Това поставя производителите на енергия в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
fallback