IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветроенергийната асоциация ще съди ДКЕВР за орязването на изкупните цени на тока

22-процентното намаление е твърде голямо и по никакъв начин не се основава на актуалната пазарна реалност, твърдят от организацията

17:46 | 12.07.12 г.
<p>
	Ветрогенераторите в България все още не са така масово разпространени, както в други европейски държави<em>.</em>&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Ветрогенераторите в България все още не са така масово разпространени, както в други европейски държави. Снимка: БТА

Българската ветроенергийна асоциация е предприела съдебни действия срещу необоснованото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали с 22% изкупните цени за електрическа енергия от вятър от първи юли тази година, съобщиха от организацията.

Мотивите за решението са свързани с честата смяна на законодателството и с въвеждането на “все повече ограничаващи мерки, целящи не да „охладят“, а да „убият“ инвеститорския интерес към сектора“, се посочва в съобщението до медиите.

Според бизнеса 22-процентното намаление на изкупната цена е твърде голямо и по никакъв начин не се основава на актуалната пазарна реалност, а е плод на моментната политическа конюнктура, което „поставя под въпрос доверието на бизнеса в компетентната и независима преценка на енергийния регулатор“.

Представителите на асоциацията посочват, че зелената енергия е превърната от държавните институции в удобно политическо оправдание за повишението на цените на електричеството за потребителите.

Причина за тези съмнения е нежеланието на държавната агенция да предостави информация за това как и за какво се изразходват парите на потребителите, събирани от добавката за зелена енергия.

От асоциацията са поискали тези данни от ДКЕВР, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, но отговорът на агенцията е бил твърде формален и по същество „представляваше липса на отговор“, посочват експертите.

„За да заслужат доверието на инвеститорите и да намалят риска за инвестицията, а оттам и цената за нови мощности, решенията на регулаторните органи трябва да са обективни и прозрачни. Това, което ДКЕВР направи с цените на електричеството тази година, не бе нито обективно, нито прозрачно“, заявява изпълнителният директор на асоциацията Себастиан Ньотликс.

Като припомнят, че България има потенциал да изгради 3 хиляди мегавата вятърни електрически централи до 2020 г. и да привлече над четири милиарда евро инвестиции, представителите на бизнеса подчертават, че реализирането на този потенциал ще бъде възможно, единствено ако съществува ясна и прозрачна регулаторна рамка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още