IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горски пожари в Канада повишават цената на петрола*

Пазарите очакват и намаляване на резервите от петрол в САЩ, информация за което ще бъде публикувана по-късно днес

08:34 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горски пожари в Канада в близост до районите за добив на шистов петрол, както и очакванията за спад на резервите от горива в САЩ повшават цената на петрола с около 0,5% в началото на търговията в сряда (15 май), съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол (WTI) се търгува с повишение от 64 цента, или 0,82%, 78,66 долара за барел. Европейският сорт Брент достига цена от 82,98 долара за барел при ръст от 0,73%.

Според информацията на канадските власти пожари са обхванали Форт МакМъри - зона в близост до центъра на петролната индустрия в Канада. Капацитетът за добив е около 3,3 млн. барела  - около 2/3 от общите количества петрол, добивани в Канада. Има заповед за евакуация на местното население.

Според източници на Ройтерс Американският петролен институт (API) ще публикува данни, че през седмицата, приключила на 10 май, резервите от петрол в САЩ са намалели с 3,1 млн. барела.

Подкрепа на ръста на цената продължава да оказва и продължаващото напрежение в Близкия изток. Израелски танкове навлизат все по-навътре в Рафах, достигайки вече жилищните зони. Според медийни публикации повече от 1 млн. жители на града са в убежищата.

Търговията във вторник затвори със спад на фона на очакванията, че основният лихвен процент в САЩ ще остане висок още известно време. Двата водещи сорта на петролните пазари поевтиняха с повече от 1%.

*Информацията е актуална към 7:33 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още