IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

От вторник се въвеждат временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ до преносната и разпределителните мрежи

18:19 | 15.09.12 г. 46
Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници, алармират от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Новите цени влизат в действие от 18 септември, вторник, записано е в решението на енергийния регулатор. Те са поискани от електроразпределителните дружества с мотива, че трябва да си обслужват повишените разходи заради големия брой нови производители, които са се присъединили към мрежите.

Фотоволтаичните централи, ветропарковете, водните електроцентрали и централите на биомаса ще плащат на електроразпределителните дружества различни цени на месец, в зависимост от инсталираната мощност и времето, в което са определени преференциалните цени, на които се изкупува произведената от тях електроенергия.

Предвидено е най-ниските тарифи за достъп до преносната и разпределителните мрежи да са за централите на биомаса, а най-високите ще се плащат от фотоволтаичните централи.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия определят решението на енергийния регулатор като поредния тежък удар срещу ВЕИ бизнеса, след като комисията оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели.

През следващата седмица ще се проведе и пресконференция на представители на производители на ток от възобновяеми източници, които ще изкажат позицията си по решението за въвеждането на временните цени.

За Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че новите цени са ретроактивна мярка за събиране на средства, които да се пренасочат към електроразпределителните дружества.

Той посочи, че въвеждането на временни цени за достъп до електроразпределителните и преносни мрежи за ВЕИ индустрията може да се тълкува и като непозволена помощ за електроразпределителните дружества и браншът възнамерява да сигнализира европейските власти за новата мярка.

По думите на Газдов няма техническа причина едни производители на енергия от възобновяеми източници да плащат по-ниски такси, а други – по-високи. Това поставя производителите на енергия в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЗА ТОКА ЕТО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ОТ ТАЗИ ЗИМА:Историческият рекорд в потреблението на ток през зимата беше през 2009-а, когато у нас бяха натоварени почти 8 000 мегавата мощности (16% = 1 280MW). - Сега потреблението се равнява на товар от около 6 600 мегавата (16% = 1 056MW).- Изискването е 16% от РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ да е от ВЕИ Все пак - ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ тези источници РАБОТЯТ САМО 30% от годината и за да произведат 16% от ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, има ДВЕ УСЛОВИЯ:1. За чисто 30% от годината, за да се произведат 16% ОТ ОБЩАТА КОНСУМАЦИЯ, това означава 16 х 3,3 = 52,8% ИНСТАЛИРАНИ МОЩНОСТИ, от крайното потребление - 6 600Mw, или РЕАЛНО СА НЕОБХОДИМИ - 3 485MW инсталирана мощност ВЕИ2. НЕОБХОДИМ Е ДРУГ, ОСНОВЕН ИЗТОЧНИК, КОЙТО БЪРЗО ДА ЗАРАБОТВА И БЪРЗО ДА СПИРА, заради случайния момент на работа на ВЕИ, А ТОВА Е САМО АТОМНАТА ЕНЕЛГИЯ от Казлодуй и Белене!!! В МОМЕНТА:- Общо инсталираните мощности само във ВЕЦ са над 2 563 мегавата от тях 943 в ПАВЕЦ, която работи ежедневно.- Вятърни и фото 660MW.- Общо 3 223MWИЛИ ПЛАНА ЗА 2020г. ПРАКТИЧЕСКИ ВЕЧЕ Е ИЗПЪЛНЕН!!!А за ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА заради зелена енергия, е опит с трици да ловят маймуни. ДА СМЯТАМЕ:- Ако 16% от тока струват по 30ст., а 84% по 8ст. то СРЕДНА ПРЕТЕГЛЕНАТА ЦЕНА Е 12,36ст.- Преноса струва по 5ст.- КРАЙНАТА ЦЕНА Е 17,36, НЕКА ДА Е 18ст. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ЕТО ЗАЩО, ЗА ДА ПОЕВТИНЕЕ ТОКА ДО 12СТ., ТРЯБВА ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ ПОЛЗВА НА 100% НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!! ДОРИ И С ТЕЗИ 16% ЗЕЛЕН ТОК и скъпия американски ток от ТЕЦ ИВАН КОСТОВ (Мариците 1 и 3), ЦЕНАТА ПАК ЩЕ Е 12ст.!!!- КОГАТО ЗАРАБОТИ И АЕЦ-БЕЛЕНЕ, ТОКА МОЖЕ ДА ПАДНЕ НА 8-9 СТОТИНКИ (по днешни цени)!!!ТАКА, ЧЕ СКЪПИЯ ТОК ИДВА ОТ КРАЖБАТА НА КОЗЛОДУЙСКИЯ ТОК И СПИРАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!ЗАТОВА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ЦЕНИТЕ И НЕЗАБАВЕН СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!! ПРОСТО Е - Цената за Белене е 3,95 милиарда евро при подписването. АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ИНФЛАЦИЯТА ДО ЗАВЪРШВАНЕТО - ЩЕ МУ КАЖА "КРАЙНАТА ЦЕНА"...- БРЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ Енергийното министърче, МНОГО ЛЪЖЕ - КОГА СТАНА СОЦИАЛНО СЛАБ, КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ПРАЙДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 0
lio58
преди 11 години
Koй инвеститор ще даде 10 милиарда като не е сигурен че утре когато е готова централата тя ще работи и ще му връща инвестицията. То следващото правителство може да каже тази централа е по руски проект и е несъвместима с европейското простанство. Затваряйте я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
novak li sam
преди 11 години
Аз имам инвестиция във фотоволтаична централа. Възползвах се от създадените нормативни условия. Инвестицията е направена 70% с банков кредит. Смятах, че ще успея да си върна кредита, но сега не съм сигурен. Защото 35% от моята централа ми бяха откраднати от ДКЕВР по поръчка и настояване на правителството и подарени на ЕРП-то. Или ако имах три еднакви по мощност централи, едната ми я откраднаха заедно с част от другите.Бих се съгласил да си намаля печалбата (не чак с толкова голям %), съответно да плащам по-малко данък и да планирам по-малко бъдещи инвестиции, ако с решението си ДКЕВР целеше намаляване на цената на тока за хората и бизнеса. Но целта и резултатът не са такива. На практика направиха собствениците на ЕРП-то, без да са дали и стотинка за моята инвестиция, мой съдружник с 60% участие (от 35% скача на 60%, защото ЕРП ми взема от дохода преди разходите. Банковите лихви си ги поемам аз, експлоатационните разходи също.)Подкрепям коментарите за липса на законност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ама стига с това Белене! Няма вече Белене! След 5-6 год. няма да има и Козлодуй! Край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
`Щот не знаят! По-интересно и да има конспирацийка, интрига, страх и т.н., пък и така по-лесно се управлява стадото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А какво казва изпълнителят (Атомстрой...) за цената??? Защо никой и никога не казва точни числа???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"Токът от Белене ще е 20ст като себестойност"--------------------Това доколко е достоверно (или пак е фолклор)? Защо никой от политиците (нито от ГЕРБ, нито от БСП) не говори с такива числа когато става въпрос за Белене???? Какво пише в доклада на консултанта, който прибра някой и друг милион за да сметне тия неща??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 4
Boikov
преди 11 години
Драги Про-Белене Анти-Перки, За да защитавате с такъв ентусиазъм някаква идея, би трябвало да се запознаете поне бегло с реалността. Не е нужно да фанатизираме нещата без дори да знаем за какво става въпрос. Така правят в някои мюсюлмански страни и партия АТАКА ,но вече и нашите управляващи чиновници . Няма как да кажеш на някой: дай 10 мил. пък ще видим. Или по лошо : "Дай 10 мил. ще ги върнеш след 5 години"; и след два месеца: "Духай ,няма да ги върнеш след 5 години, след около 10 ако работи до тогава". И това са инвестиции ,за които се плащат данъци в България, строителни дейности, работна ръка, поддръжка, транспорт а и не малка част Българи инвестираха също. Протестът е хубаво нещо, но също и отговорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Аз пък искам. Обаче щом аз инвестирам (или държавата с мойте пари) Искам да е държавно предприятие и да продава ДИРЕКТНО на гражданите и фирмите на тази държава, цена близка до себестойността. Остатъка ако има такъв да изнася на печалба. Кви са тия простотии аз плащам за белене, печели ЕРП, на което пак аз плащам. А забравих - на това му викат див селски капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Не мога да разбера - тук инвеститорски форум лие или форум на политически лозунги и задявки ? Белене та Белене . Та като е супер проекта - да се намери инвестирор и да работи . Аз като данъкоплатец в тая държава - НЕ ЩА ДА ИНВЕСТИРАМ В НЕГО . НЕ ИСКАМ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ГО ПАВИ ВМЕСТО МЕН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още