IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

От вторник се въвеждат временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ до преносната и разпределителните мрежи

18:19 | 15.09.12 г. 46
Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници, алармират от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Новите цени влизат в действие от 18 септември, вторник, записано е в решението на енергийния регулатор. Те са поискани от електроразпределителните дружества с мотива, че трябва да си обслужват повишените разходи заради големия брой нови производители, които са се присъединили към мрежите.

Фотоволтаичните централи, ветропарковете, водните електроцентрали и централите на биомаса ще плащат на електроразпределителните дружества различни цени на месец, в зависимост от инсталираната мощност и времето, в което са определени преференциалните цени, на които се изкупува произведената от тях електроенергия.

Предвидено е най-ниските тарифи за достъп до преносната и разпределителните мрежи да са за централите на биомаса, а най-високите ще се плащат от фотоволтаичните централи.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия определят решението на енергийния регулатор като поредния тежък удар срещу ВЕИ бизнеса, след като комисията оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели.

През следващата седмица ще се проведе и пресконференция на представители на производители на ток от възобновяеми източници, които ще изкажат позицията си по решението за въвеждането на временните цени.

За Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че новите цени са ретроактивна мярка за събиране на средства, които да се пренасочат към електроразпределителните дружества.

Той посочи, че въвеждането на временни цени за достъп до електроразпределителните и преносни мрежи за ВЕИ индустрията може да се тълкува и като непозволена помощ за електроразпределителните дружества и браншът възнамерява да сигнализира европейските власти за новата мярка.

По думите на Газдов няма техническа причина едни производители на енергия от възобновяеми източници да плащат по-ниски такси, а други – по-високи. Това поставя производителите на енергия в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
Супер ,АЗ съм за Белене , твърдо ЗА . Обаче Белене изграден на пазарен принцип , без дотации , без гаранция за изкупуването на електроенергията, без държавна гаранция за финасирането . Ако е конкурентен - да се строй . А .................... тишина . При тия условия "инвеститори" - НЯМАЛО :) . Искам Беляне АД - да се листава , да си набере капитал , да си го инвестира и да си печели .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 11 години
Са-мо БСП , Са-мо БСП , Са-мо БСП, Са-мо БСП . Са-мо БСП , Са-мо БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Тока от ВЕИ трябва да бъде на изцяло пазарен принцип, т.е. никаква дотация, както е в много други страни. Това първо. Второ- при вече толкова много разнородни източници на електроенергия, крайният потребител трябва да има право, сам да избира какъв ток да купува, т.е. за по сметката на кой/или кои доставчици на ток, да отиват парите му. Това може да стане, като се подава заявление по образец, в енергоразпределителното дружество към което той се води. Да видите тогава колко бързо, бързо ще се саморегулират цените. Какво е това чудо- 70 ст, 48 ст за киловат. Грешни пари, отиващи директно джобчето на т.н. "инвеститор"? Със твърдо гаранитарани от държавата пари е много сладко да бъдеш "инвеститор"!Аз разбирам на едно голо поле, със изцяло свои пари, на изцяло свой риск, да построиш предприятие, да дадеш работа на 1000 души, и тогава да се биеш в гърдите, че си инвеститор. "Инвеститор" във ВЕИ- жив грабител на народна пара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
По-евтин за кого? Съмнявам се, че ще е за крайния потребител. В крайна сметка това е най-важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
SEBULBA
преди 11 години
БЕЛЕНЕ НЯМА АЛТЕРНАТИВА ! ТВЪРДО "ЗА" !Тока от "Белене" ще бъде 20 пъти по-евтин от фотоволтаиците, и 4 пъти по-евтин от "перките". А и въглищата ни свършват до 30 години, та и тях ще внасяме... ...познайте откъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
Joaquim
преди 11 години
Приветствам подобни мерки, защото ВЕИ стана лесен начин за бързи печалби на някои хора. Не е възможно соларни паркове да бъдат три пъти препродавани без всеки един от трита продавача да е заработил добра печалба. А и при положение, че преизпълняваме зададените параметри от ЕК по отношение на "зелената" енергия, трябва да се охлади този бранш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
ех... това белене... я кажи колко стотинки ще стане тока ако има белене и мине през монополистите ЕРП-та? дали изобщо ще му падне цената?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ - ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОК??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (про себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Основната идея за фотоволтаиците не беше ли да се използват покривите на сградите. Умните електромери да работят двупосочно. Потребяваш/купуваш от ЕРП-то и продаваш на ЕРП-то при излишък от собственото производство. Без др. инвестиции за кабелни мрежи и т. н. Ама кой ще позволи и редовия българин да продава ток на държавата. Докато съм жив няма до го видя.Мави, това пиша и аз от доста време ама все ме пращат в Китай или някоя секта. В един момент страха за утрешния ден ще премине в гняв. Когато хората няма какво да губят, и зад тях са само гладните очи на децата и не ми се мисли каква ще стане. Една "Европейска пролет" ще ни дойде в повече въпреки че е крайно належаща за отрезняването на европейските "елити".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Подкрепям мнението ти за бизнес средата, която все още си остава непридвидима. Ама не мога да милея и за инвеститори които използват пробива в системата (оставен нарочно) за да източат де що има. Ами от 20 години инвестиции пенсиите и МРЗ са мръднали незабележимо. То в крайна сметка излиза, че от тея инвеститори в нашата икономика не е имало файда. И разбира се също те подкрепям за това, че основно върхушката хамелеон е зад всичко това. Затова ще бойкотирам и следващите избори,както предните. По простата причина, че от гласуване файда няма. Виж от бой има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още