IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

От вторник се въвеждат временни цени за достъп на производителите на енергия от ВЕИ до преносната и разпределителните мрежи

18:19 | 15.09.12 г. 46
Енергийният регулатор с още един сюрприз за производителите на ток от ВЕИ

На закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила временни цени за достъп до преносната и разпределителните мрежи за производителите на енергия от възобновяеми източници, алармират от Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Новите цени влизат в действие от 18 септември, вторник, записано е в решението на енергийния регулатор. Те са поискани от електроразпределителните дружества с мотива, че трябва да си обслужват повишените разходи заради големия брой нови производители, които са се присъединили към мрежите.

Фотоволтаичните централи, ветропарковете, водните електроцентрали и централите на биомаса ще плащат на електроразпределителните дружества различни цени на месец, в зависимост от инсталираната мощност и времето, в което са определени преференциалните цени, на които се изкупува произведената от тях електроенергия.

Предвидено е най-ниските тарифи за достъп до преносната и разпределителните мрежи да са за централите на биомаса, а най-високите ще се плащат от фотоволтаичните централи.

От Асоциацията на производителите на екологична енергия определят решението на енергийния регулатор като поредния тежък удар срещу ВЕИ бизнеса, след като комисията оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели.

През следващата седмица ще се проведе и пресконференция на представители на производители на ток от възобновяеми източници, които ще изкажат позицията си по решението за въвеждането на временните цени.

За Investor.bg председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че новите цени са ретроактивна мярка за събиране на средства, които да се пренасочат към електроразпределителните дружества.

Той посочи, че въвеждането на временни цени за достъп до електроразпределителните и преносни мрежи за ВЕИ индустрията може да се тълкува и като непозволена помощ за електроразпределителните дружества и браншът възнамерява да сигнализира европейските власти за новата мярка.

По думите на Газдов няма техническа причина едни производители на енергия от възобновяеми източници да плащат по-ниски такси, а други – по-високи. Това поставя производителите на енергия в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Пичове, събудете се! Ножът е до кокала! Дори дрането тук да минава ненаказано, в Европа скоро ще се събудят с мелета по улиците. Шествието на милионите в 12-милионна Москва събра 30-тина хил. с политически лозунги, но в същото време 100 хил. спонтанно заляха Лисабон заради задаващия се глад. Испания, Италия, Гърция... все някъде тапата ще избие и после знаете какво следва!Съвсем скоро и в Европа ще има ревизия на някои сектантски напъни в енергетиката. Готов съм да се обзаложа! Щото и акцизите на горивата уж беха свещена крава, пък какво направи Оланд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
ОК, ама така или иначе все някой някога отсича главата на лудия бик!Политиците обичат да се заиграват с бизнеса, когато е спокойно и да инкасират кеш или други екстри за сметка на раята, но когато тълпите се размърдат, обикновено тях бесят по стълбовете. Никой не познава бизнесмени и инвеститори, а и те много бързо бегат! Бойко може и да е ***, ама не е ***. Чува онова нездравословно за него боботене под краката си и мисли за собствената си кожа! Проблемите са от червените и малко преди тях, когато оня мушморок Милко Ковачев минира пейзажа, но това не означава, че никой не трябва да изрине това гюбре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 2
bertram
преди 11 години
Мави,Спред мен проблемът е, че една комисия може на закрито заседание за 5 минути да промени коренно бизнес среда, която се гради на база закони, 10-20-25 години срокове и касае инвестиции, които веднъж направени не могат да се местят или ползват за друго. Спор няма, че 700 лв на мегават си е обир на българския народ, но също така спор няма, че ако ГЕРБ бяха мислещи в сферата на енергетиката това безумие трябваше да бъде решено максимално бързо със закон. НЕ си мисли, че нишата,която евентуално ще се освободи от закъсали ФЕЦ няма да се напълни с други типове ВЕИ с инвестиции от правилни хора.за мен проблемът тук, както и с търговете за земеделска земя е един и същ - непрозрачно, задкулисно и некадърно (да не кажа корумпирнао за земята) управление.поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Не издържах и ще питам най-надъхания фотоволтаик в спора:А бре инвеститоре @ПешоКенин, ти луд ли си, или на луд шапката носиш? За какви инвестиции ми говориш, като това е нагъл начин да се изсмукват пари от българската икономика! Кой може да ти изкупува тока по 700 лв., каквито идеи имаха в началото инвеститорите? Кой ще го плаща и какво става с цялата система при тези цени на еленергията?Или викаш, нали АЕЦ-а дава ток на 40 лв., средната цена идва ОК! Не е ли малко нагло да си смяташ "инвестициите" като смучеш от рентабилността на други производители? И щеше да минава номера с години, ама никой не беше сметал, че ще останем без АЕЦ, накъдето отиват нещата. И сега,кой е този политик, който ще тръгне на избори с програма за цени на тока 50 - 60 ст./квч.? Ако искаш, пробвай се ти!Познавам един житен бегач, дето се облажи с ветропарка на AES. Стана милионер преди да са тръгнали перките, сега се ослушва и за фотоволтаици да боцне некъде, че му хареса. Не му пука, че пенсиите са 200 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
4o4kobg
преди 11 години
Еми няма как винаги има такива последици, когато инвестираш в бананова република, като нашата.Но повярвай ми те много добре си дават сметка, че нещата няма как да продължат по този начинн.Вскички си мислеха, че са открили златната мина, но това че сме в ЕС не ни прави бяла държава, така както е възможно да правиш ROE 50%, така е и възможно да те прецакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
bertram
преди 11 години
Масата от тук пишещите си нямат идея колко инвестиции се направиха в сектора. Като приеха предните високи цени имаше доста по темата и тогава аз самият бях силно възмутен от парламент, комисия , правителство. Факт е, че ГЕРБ си пипаха ушите 3 години докато се строеше и проектираше на база високите изкупни цени на тока от ФЕЦ... къде бяха от ГЕРБ...занимаваха се с нещо друго, докато чужди!! капитали влизаха в сектора. Това, което се случи в петък е тотално грешна практика в стил Лукашенко, Чавес и тн ***. За да замаже вината си правителството на ГЕРБ прие това недоразумение и не казвайте, че нямат вина....закона можеха да го променят много по-рано и да не се стигне до пускането на настоящите мощности. Убеден съм, че нито цената на тока ще падне, нито имиджа на ББ навън ще се подобри. Колеги го писаха - така не се прави особено, когато повечето капитали ангажирани в сектора са дошли отвън. Просто нивото на управленския елит ни е такова ПР-акции пък после ще му мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
rover
преди 11 години
ЕРПтата все реват за пари. И вместо да ни вдигнат с още цената на тока, което хич не е удобно в този момент ( скоро я вдигаха, идат избори, по улиците протестират хора), държавата товари бизнеса. Така е най-лесно. Пък и все някакви парички ще влязат и в държавния джоб. По този начин уж не се губят избиратели. Но всеки знае, че не може хем-хем. Става така, че бизнесът се настройва срещу властта. И хич не искам от завист да злорадствам срещу инвестиралите във ВЕИ, защото днес тях удрят, а утре съм аз наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Правилата на играта винаги са били променяни в движение. Може да не е справедливо, но е така. Наремето си спомням имахме някакви облекчения за закупуване на техника за производство. Изведнъж накрая на годината ни ги отнеха със задна дата от началото на годината. Нямахме никакво време за реагиране със счетоводни хватки и ни взеха куп пари. Оттогава все си имам едно наум. Така и тези с ВЕИ - да не мрънкат, защото не ми дреме за техните инвестиции, както и на тях за моите. Само едно не ми е ясно. Остров сме на стабилността в Европа, а ни праскат дърво след дърво и греда след греда. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
NOK
преди 11 години
Ако някой си мисли че с тези такси ще се намалят сметките за ток много се лъже. Парите отиват за електроразпределителните дружества. А това че държавата постоянно сменя условията е които оперира този бизнес показва чиновническото малоумие на властимащите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 1
MarkoM
преди 11 години
Точно пък тезис фотоволтаиците и ветрогенераторите и прочие нищо не са инвестирали в българката икономика - купили са си нещата от зад граница или през търговци в България и сега стоят и чакат да капе или тече, според както дойде времето. Единствената полза от техните вложения е, че за 2-3 месеца са осигурили работа на строителни фирми и монтажни бригади и са назначили евентуално,в зависимост от големината на парка, по 2 до 10 човека обслужващ персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още