fallback

Президентът покани и американски компании за участие в проекта за технопарк в София

„София тех парк“ се предвижда да бъде първата иновативна екосистема в България, която ще осигури възможности най-вече на малкия и средния бизнес, изтъкна той

11:35 | 29.09.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Президентът Росен Плевнелиев отправи още веднъж покана към американски компании за участие в проекта за технопарк в София, съобщи БНР. Това стана на среща на държавния глава с представители на бизнеса в Бостън в последния ден от работното му посещение в САЩ.

Президентът е акцентирал върху атрактивните условия за бизнес инвестици в България, като е представил пред американски мениджъри предимства като политическа и макроикономическа стабилност, ниски данъци и нисък бюджетен дефицит.

Като посочи, че инвестициите в технологии на бъдещето са стратегически приоритет на България, държавният глава припомни, че „София тех парк“ се предвижда да бъде първата иновативна екосистема в България, която ще осигури възможност най-вече на малкия и средния бизнес да изгради стратегически партньорства в сектори с висока добавена стойност. „Наложително е малките и средните предприятия да се ползват с приоритетно внимание, което не се случва в последните години”, посочи държавният глава.

По време на посещението си Плевнелиев се е запознал с устройство за мобилен телефон, което сканира ретината и прави пълна здравна диагностика и други иновативни продукти.

В рамките на посещението си в САЩ президентът е посетил „Кеймбридж иновейшън център“, който е сред най-големите бизнес инкубатори в света, където работят повече от 500 стартиращи компании.

В началото на юли президентът Росен Плевнелиев покани специалисти от германския технологичен център Adlershof до Берлин да участват в разработването на концепцията на българския проект "София Тех парк", която трябва да бъде готова до края на годината. В подкрепа на проекта държавният глава посочи, че България иска да развива не само традиционните сектори като земеделие, туризъм, машиностроене, а да се позиционира по пътя на идеите, технологиите и иновациите.

Планира се бъдещият технологичен парк в София, с чието изграждане се ангажира Плевнелиев, да бъде изграден до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 06.09.22 г.
fallback