IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Плевнелиев: Устойчивият растеж е базиран на реформи за конкурентоспособност

Инвестициите в образование, подкрепата за малките и средни предприятия и работещите институции са в основата на добрата бизнес среда, посочи държавният глава

14:00 | 26.06.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Росен Плевнелиев откри конференцията &quot;Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа&quot;. <em>&nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев откри конференцията "Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа".  Снимка: БТА

Устойчивият икономически растеж е базиран на реформи за конкурентоспособност, производителност и добра бизнес среда. Това каза президентът Росен Плевнелиев на конференцията "Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа", организирана съвместно от УНСС и Администрацията на държавния глава.

Според Плевнелиев икономически растеж не може да бъде постигнат от днес за утре. Той изрази убеденост, че в основата на доброто развитие стои доброто планиране и добрите политики.

„Не съм съгласен с растежа, който е за сметка на нови планини от дълг, които се плащат от следващото поколение, не одобрявам растежа "напомпан" с бързи пари на кредит, не се впечатлявам от милиарди и от политици, които вярват, че произвеждат растеж като "наливат" милиарди в неефективни и нереформирани сектори“, каза президентът. 

По думите на държавния глава европейските политици няма да произведат растеж само като произнасят тази дума, а в същото време отлагат важни структурни реформи. По думите му е крайно време да се каже, че проблемите са национални, че решенията също трябва да бъдат национални и те са различни за отделните държави.

Като посочи важността на сътрудничеството между бизнеса и държавата, между университетите и институциите, Плевнелиев изтъкна, че национален устойчив растеж се постига само когато има пълна легитимност на приоритетите и много години последователни усилия по тях.

"Необходима е визия, трябва ни план, знаем, че от днес за утре няма да стане, но и че с работата на парче всяко следващо правителство, което отрича другото, усилията на предишното и подменя приоритетите, също няма да стане. Но ще стане когато имаме силно легитимни национални дългосрочни приоритети и работим по тях, независимо кой е на власт", каза Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че решенията са в това да спазваме добрите практики - инвестиции в образование, подкрепа за малки и средни предприятия, създаването на работещи институции като платформа на бизнеса да се развива. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Марионетка... кви избори кви 4 лева... искаха неук народ и го постигнаха. Хората са толкова необразовани и неориентирани и вярват на разни проучвания според, които тези имали такива проценти. отива и чинно пуска бюлетина за поредното "ше ви упрая"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
venko_rbnt
преди 11 години
Много добре казано!! Всичко е толкова велико и точно на думи, ама от към действия...куца работата!! И ние искаме реформи, ама РЕФОРМИ, и ние искаме приоритетите да се изпълянват, но уви!! И верно Росен все едно ходи и повтаря думите малко на Бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
baritona
преди 11 години
точно така е! президента е един говорител на премиера, само че от президентската трибуна! човек на когото мнението му се спуска и той само го декламира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Добра идея, но я няма базата. От соц съревнование трудно се преминава на конкуренция. От протежета на тато с неговата "конферентна връзка" да се преобразят в бизнесмени.Не се крийте зад народа защото народа е съставен от хора и комунисти. Тези които ни ограждаха и "задоволяваха" и които искат за пети път да ни оправят. Стига с такива "личности" нека да са хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
jorou23
преди 11 години
Нека да се ориентира към исканията на хората за по-добър живот. В момента си губи времето със съвсем различни неща, а има толкова болни и наболели теми, които трябва да се решават спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Като чуя за пореден път думата "приоритет" и "реформа", имам чувството, че президента е имал преди секунди конферентна връзка с премиера. Нашият президент е PR посланник на премиера. Няма нужда да се очудваме, това е нормално. Който и да беше на неговото място, по същия начин щеше да се държи, защото президента се избра от премиера, а не от народа. Народа на президентските избори гласува за премиера, а не за личност на поста президент. Затова, новият президент има ангажимента да е благодарен за това, че е издигнат. Народа избра Бойко, а не Плевнелиев. Всъщност, президент и премиер се сляха. Президента няма лично мнение, каквото му наредят, това прави ... какво от това, че е смешно. При нас нещата са трагични, та малко смях прости ни разнообразява всекидневието на мишоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Как разбрахте ,че е умен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
ЦИТАТ: - Държавният глава посочи, че решенията са в това да спазваме добрите практики - инвестиции в образование, подкрепа за малки и средни предприятия, създаването на работещи институции като платформа на бизнеса да се развива. Г- Президент намирам словата ВИ за ЛИЦЕМЕРНИ и СКВЕРНИ! Само проверете колко компании е създало правителството за последните две години с милиони начален капитал, при наличието на работещи частни такива и тогава говорете че подкрепяте частния среден и малък бизнес! Убивате го със парите от собствените му данъци! Вместо да намалите праговете по обществените поръчки, да забраните камарите като монополни органи и много други стъпки, достойни за мислещи и знаещи политици, но не и за ВАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Колко е добре да имаш умен и богат президент. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още