fallback

Плевнелиев: Да изчакаме реферндума, преди да водим преговори за АЕЦ „Белене“

Държавният глава изрази недоумение защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро инвеститор, след като практически сме в процедура по референдум

12:48 | 01.10.12 г. 13

Президентът Росен Плевнелиев препоръча парламентът да изчака референдума за съдбата на АЕЦ „Белене“ преди да бъде даден мандат на правителството за преговори с появилия се американски инвеститор - фондът „Глобал пауър консорциум“, предаде БТА.

Като напомни, че консорциумът не е стратегически инвеститор и няма никакъв опит в ядрената енергетика, държавният глава заяви, че референдумът трябва да се проведе, защото в противен случай ще нанесем удар по демокрацията в България. Той допълни, че е необходима пълна прозрачност по енергийните проекти, така че хората да бъдат коректно информирани, за да направят своя избор.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита държавният глава. 

Според него правителството правилно е поставило множество условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор. Плевнелиев е категоричен обаче, че първо трябва да се вземе под внимание волята на хората.

Искането за национално допитване относно строителството на втора атомна централа на територията на страната беше поискано от БСП. В подписката фигурират имената и подписите на близо 700 хил. души, а проверката на ГРАО показа, че валидни данни са дали над 500 хиляди. С това е спазено законовото изискване за свикване на референдум.

Президентът обаче предупреди, че преди пристъпване към националното допитване трябва да бъдат проведени множество дебати по темата – да бъдат обяснени всички параметри и цифри, както рисковете и алтернативите.

„Нека никога повече решенията за българската енергетика не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор“, препоръча Росен Плевнелиев.

Референдумът за бъдещето на АЕЦ „Белене“ ще бъде първият в демократичната история на страната. Все още няма конкретна дата за провеждането му.

Категорично против нови обсъждания по проекта „Белене“ пък се обявиха от ДСБ. На специална пресконференция лидерът на партията Иван Костов поиска правителството да прекрати всички преговори за изграждането на атомната централа, тъй като в противен случай би излязло, че се прикриват злоупотребите по този проект.

Управляващите не са направили нито едно от действията, които произтичат от решението на Народното събрание за прекратяване на строителството на централата, смятат „тъмносините“. Според тях не е уведомен руският доставчик за прекратяването на проекта, нито пък е поискано от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да откаже лиценз на техническите проекти. „Вместо това се появи информация, че премиерът, зад гърба на Народното събрание, е водил преговори с неясен и недоказан кандидат“, коментира още Иван Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 05.09.22 г.
fallback