fallback

Семерджиев: Произвеждаме ток от ВЕИ не защото имаме нужда, а защото ЕК го иска

До шест месеца ще има постоянна такса за производителите на енергия от ВЕИ за достъп до енергийната мрежа

14:39 | 02.10.12 г. 20

Дори и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да бъде спряно напълно, няма да има недостиг на енергия в системата.

Коментарът направи Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод протестите на производители на енергия от възобновяеми източници срещу наложените такси за достъп до мрежата и предупрежденията им, че ВЕИ централите ще спрат работа.

От 18 септември производителите на зелена енергия трябва да платят тази такса, която според оценките на бизнеса ще бъде в размер на около 300 млн. лева в рамките на година.

„Производството на зелена енергия се стимулира от държавата, за да се отговори на изискванията на ЕК, а не защото енергийната система има нужда от това“, посочи Семерджиев, цитиран от БТА.

Според него, новата такса за достъп до системата е напълно законосъобразна, въпреки протестите и жалбата срещу решението на енергийния регулатор да я въведе.

Преференциалните цени и подпомагането на производителите са въпрос на националното законодателство и решението не може да бъде санкционирано от Европейската комисия, каза още Семерджиев.

До шест месеца ще бъдат въведени и постоянни цени за достъп на производителите на електроенергия от ВЕИ до мрежата. Те ще бъдат изчислени на базата на разходите за балансиране на енергийната система, обясни той. 

В следващите дни електроразпределителните дружества ще въведат в общите си условия цените за достъп, дължими от производителите на енергия от ВЕИ. Така тази такси ще станат дължими със задна дата от 18 септември, въпреки че в момента производителите обжалват решението на енергийния регулатор.

Незаконно е таксите да не бъдат плащани, въпреки че има призиви от протестиращите срещу тях за именно такива действия, допълни още Ангел Семерджиев. Ако те не бъдат платени, ще електроразпределителните дружества ще имат основание да не изкупуват електроенергията на ВЕИ централите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
fallback