fallback

Тотю Младенов подкрепя идеята за данъчни облекчения за семействата с деца

Възможно е в бъдеще да се намали срокът на платеното мойчинство, каза социалният министър

15:27 | 19.10.12 г. 3

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подкрепя идеята за въвеждане на данъчни облекчения за родители с малки деца, без обаче да коментира конкретно предложение, съобщи БТА. 

Според Младенов трябва да се акцентира върху промяна на политиката в посока на това да се предоставят допълнителни социални услуги за майките, като например социални кътове към работните места или детски центрове, за да могат да се върнат по-скоро на работа и да има къде да оставят децата си.

Министърът посочи още, че трябва да бъде подложена на дискусия темата дали да остане платеното майчинство за срок от 410 дни, което е най-дългото в ЕС. Според Младенов в този си вид майчинството е една много добра социална придобивка, но трябва да се мисли дали не трябва да се създават повече социални услуги, за да има кой да се грижи за децата на майки, които работят, за да изкарват по-високи доходи. По мнението на министъра именно това е смисленият дебат.

Младенов изрази готовност да обсъди исканията на майките, които в понеделник (22 октомври) ще протестират в отделни градове срещу замразяването на майчинството и другите парични помощи за деца.

На въпрос за коледни добавки за пенсионерите тази година социалният министър коментира, че през ноември ще са готови разчетите на НОИ и, ако има излишък, ще настоява да има коледна добавка за най-ниските пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
fallback