IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезщетенията за майчинство може да се вдигнат от следващата година

Повишените приходи и намалените разходи в общественото осигуряване за първото тримесечие на т.г. дават надежди за повишена събираемост до края на годината

12:52 | 07.05.12 г.
Обезщетенията за майчинство може да се вдигнат от следващата година

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов даде предварителна заявка за повишаване на обезщетението за майчинство от следващата година, като уточни, че това може да стане само при повече приходи в бюджета.

В интервю за Нова телевизия министърът припомни, че след последното покачване на минималната работна заплата от първи май обезщетението за майчинство остана непроменено 240 лева, защото то никога не е било обвързвано с минималната заплата.

Младенов поясни, че при обсъждането на държавния бюджет за 2013 г. социалното министерство ще предложи обезщетението за майките да се повиши, без да се ангажира с конкретни цифри.

Социалният министър не даде гаранции, че подобно увеличение ще се случи и повтори уверението, дадено от финансовия министър Симеон Дянков, че пенсиите, заплатите в публичния сектор и обезщетенията ще се вдигат само при повече приходи в бюджета. 

Министър Младенов заяви, че е оптимист за подобни повишения, защото по последни данни на националния осигурителен институт за първото тримесечие на тази година приходите в държавното общественото осигуряване са с 9 млн. повече, а разходите са с 26 млн. лева по-малко. „Ако тези темпове продължават в следващите тримесечия, ще могат да растат и пенсиите, и заплатите“, коментира министърът.

Младенов обясни, че в момента в България майчинство се получава за период от 410 дни, което е най-дългият срок и се смята като най-добрата социална придобивка в целия Европейски съюз. Той припомни, че в ЕС сега се води дебат за вдигне на срока, в който се взима обезщетение за майчинство от 12 на 16 седмици.

Пазарът на труда за жените има голям резерв, което се отчита и в Европа, коментира още Младенов. По думите му усилията на държавата са насочени към подобряване на социалните услуги, които ще улеснят младите родители и ще им помогнат да се върнат по-бързо на работа, тъй като това е в техен интерес.

Предвижда се по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да се разкриват повече социални заведения, да има детски кътове на работното място в предприятията с цел майките да се връщат по-бързо на пазара на труда, обобщи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още