IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотю Младенов даде обещание за нарастване на доходите от 2013 г.

Мерките от пенсионната реформа вече осигуряват по-високи приходи в бюджета на НОИ, посочи социалният министър

12:18 | 03.09.12 г. 5
<p>
	<em>Социалният миинистър Тотю Младенов</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Социалният миинистър Тотю Младенов   Снимка: БТА

От 2013 г. доходите на българите ще започнат да нарастват. Това прогнозира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, представяйки в интервю за националното радио политиката на кабинета, която според него ще доведе до очакваното повишение на доходите.

"Времето за това повишаване е назряло, тъй като мерките в пенсионната реформа, предприети от правителството в края на миналата година, вече дават резултат в приходната част на държавното обществено осигуряване", обясни Младенов.

Министърът разясни, че реално вдигане на доходите от догодина може да се очаква чрез планираното увеличение на минималната работна заплата, пенсиите и минималния осигурителен праг, както и на възнагражденията на бюджетните служители.

Специално при администрацията нарастването на доходите е следствие на новата система, наложена при определянето на заплатите им, посочи още министърът.

Младенов припомни, че минималната работна заплата ще бъде увеличена през 2013 година с 20 лева до 310 лева. Той обаче категорично отрече възможноста тя да стигне 350 лв., както предлагаха от левицата.

Друг механизъм за нарастване на доходите от догодина е вдигането на минималните осигурителни прагове, припомни Младенов. Вече е договорено те да бъдат покачени за 57 икономически дейности, така че да обхване около 1,4 милиона работници, които ще почувстват увеличение на личния си доход средно с 4,4 на сто, посочи още Мбаденов.

Във връзка с коментираната възможност за повишаване на максималния осигурителен доход и на максималните пенсии Младенов посочи, че неговото предложение е за нарастването им последователно и с малък марж, докато отпадне таванът за пенсиите от първи януари 2014 г. Тогава работещите ще имат сериозен стимул да се осигуряват в пълния размер на дохода си и да разчитат на високи пенсии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Въпрос към бизнеса:Ако няма нарастване на доходите, с какво биха купували продукцията ви бре биснесмени , питам аз !? Сами виждате как повечето от вас хич не ви бива на международната сцена. Голямото болшинство пряко или косвено, разчитате на държавни харчове. От къде пари за бюджета, ако не от харчовете и данъците на работници и служители !? Как тия "спестовници" дето бият рекорд след рекорд ще бъдат накарани да харчат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
crab
преди 11 години
Този защо не съм го чувал през тези 3 години, изведнъж изкочи с гръмки слова и думи. От космоса се вижда, че идват избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 11 години
Aз пък му обещавам да гласувам за него ама друг път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
СМЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХ:"Друг механизъм за нарастване на доходите от догодина е вдигането на минималните осигурителни прагове, припомни Младенов. Вече е договорено те да бъдат покачени за 57 икономически дейности, така че да обхване около 1,4 милиона работници, които ще почувстват увеличение на личния си доход средно с 4,4 на сто"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
Ама за втората половина на 2013. Що да не обещае нещо, което друг трябва да изпълнява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още