IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Всички пенсии ще нарастват с процента на инфлацията от 1 юли 2013 г

При повече приходи в бюджета ще има и допълнително увеличение на пенсиите, обеща социалният министър

11:12 | 19.04.12 г. 5
<p>
	<em>Социалният министър Тотю Младенов потвърди обещанието на финансовия министър Симеон Дянков за увеличение на всички пенсии </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Социалният министър Тотю Младенов потвърди обещанието на финансовия министър Симеон Дянков за увеличение на всички пенсии   Снимка: БТА

От 1 юли 2013 г. всички пенсии ще се увеличават с процента на инфлацията. Това означава, че колкото е инфлацията за 2012 г., с толкова ще се увеличат пенсиите през 2013 г.

„Ако инфлацията е 2 процента, увеличението ще е с 2 процента“, обясни пред TV7 социалният министър Тотю Младенов.

На въпрос дали пенсиите ще се увеличават по "швейцарското правило", както заяви Симеон Дянков, или само с процента на инфлацията, Младенов отговори, че в Кодекса за социално осигуряване е записано, че при повишението ще се вземе предвид само инфлацията.

Младенов обаче поясни, че държавата ще търси и други варианти за допълнително увеличение на пенсиите.

„Търсим и други възможности и ако има повече приходи в бюджета, ще можем да си позволим и допълнително увеличение на пенсиите“, увери министърът. 

Той не пожела да коментира обвинението на опозицията, която твърди, че увеличението на парите за старост е предизборен ход.

„Три години правим реформа в пенсионната система. Бяха я докарали до там да няма пари да се плащат пенсии. Искахме да я направим устойчива, за да могат да се плащат пенсиите на хората. Успяхме в криза да увеличим вдовишките добавки и минималната пенсия. Положихме огромни усилия да повишим минималната работна заплата през септември миналата година, сега от 1 май тази година тя ще се повиши още веднъж до 290 лв.“, добави социалният министър. 

Социалният министър защити последните промени в пенсионната система, които предвиждат хората да работят по-дълго, с демографската криза в страната. Според Младенов управляващите са били принудени да потърсят законови възможности за увеличаването на пенсионната възраст.

По повод на промените с парите от Сребърния фонд министър Младенов кааз, че е спокоен за начина, по който ще се управляват парите във фонда.

„Коригираха се доста неща и мисля, че ще съумеем по-ефективно да управляваме Сребърния фонд при абсолютна сигурност за тези пари. Те ще се използват след 2018 г., когато ще е пикът в демографската криза“, коментира Тотю Младенов.

В средата на февруари тази година социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигнаха съгласие от началото на 2013 година да бъдат повишени с определен процент всички пенсии, като размерът на увеличението да зависи от възможностите на бюджета.

В края на миналата година депутатите приеха увеличение само на минималната пенсия, която от юни 2012 г. ще бъде 145 лева вместо досегашните 136 лева.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
Тия лъжци няма ли да спрът най-после?Пожелавам му да прекара пенсионерския му живот с минималната пенсия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Защо само за инфлацията от 2012-та ? Нали не са ги вдигали от 2009-та. Инфлацията през тези 3 г. не е ли инфлация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 12 години
А тригодишния грабеж кой ще плати? Нарушението на закона кой ще отлежи? Тия нещастници, попаднали случайно във властта, си нямат хал хабер как се управляват финансите на една държава. Твърде показателен е фактът, че актуализацията на бюджета я нямат за нищо. Мили, родни Калинки... Малко доста крадливи, ама това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
2013 от 1 юли - за изборите? Как така за изборите, това е непочтена спекулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Т. Младенов: Всички пенсии ще нарастват с процента на инфлацията от 1 юли 2013 гТОТЮ да каже сега ако има дефлация ще ги намаля ли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още