IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков потвърди за увеличение на пенсиите през 2013 г.

Размерът му ще зависи от ръста на инфлацията и производителността на труда за настоящата година

16:08 | 11.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Симеон Дянков потвърди за увеличение на пенсиите през 2013 г.

През 2013 година пенсиите ще се увеличат. Поне засега това предвижда правителството, разкри вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на Министерски съвет, съобщи bTV.

Той обаче не уточни дали промените ще бъдат направени от началото или от средата на годината.

Дянков разясни, че размерът на пенсионното увеличение ще зависи от ръста на инфлацията и производителността на труда в България за настоящата година. Според новата формула за индексация при увеличението на пенсиите ще се взема предвид половината от ръста на инфлацията и половината от ръста на производителността.

„Знаете, направихме и в Закона за държавния бюджет промяна в швейцарското правило, така че от следващата година – наполовина инфлация, наполовина ръст да бъде увеличаването на пенсиите, което ще бъде базисно. 

От следващата година ще започне автоматично индексиране на пенсиите по измененото швейцарско правило, в което са включени инфлацията и ръстът на производителността на труда. Разбира се, над това увеличаване може да има и се надявам да има, и допълнително увеличаване на пенсиите, което обаче ще дойде в бюджет 2013 година", каза Дянков.

В средата на февруари тази година социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигнаха съгласие от началото на 2013 година да бъдат повишени с определен процент всички пенсии, като размерът на увеличението да зависи от възможностите на бюджета.

В края на миналата година депутатите приеха увеличение само на минималната пенсия, която от юни 2012 г. ще бъде 145 лева вместо досегашните 136 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Дянков, не си прави планове, защото септември 13-а година ще ти забраним дори със самолет да минаваш над България !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още