IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализират пенсиите от началото на 2013 г.

Увеличението ще бъде с определен процент за всички пенсионери и ще зависи от възможностите на бюджета, решиха социалните партньори

15:34 | 13.02.12 г. 1
Актуализират пенсиите от началото на 2013 г.

От началото на следващата година да бъдат увеличени с определен процент всички пенсии, като това да зависи от възможностите на бюджета. По този въпрос са постигнали съгласие социалните партньори след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което е и първо за тази година.

В позицията си, изпратена до медиите, от Българската стопанска камара уточняват, че когато държавата увеличава минималната пенсия, със същия процент би трябвало да бъдат увеличени и останалите пенсии, без значение от техния размер. 

Социалните партньори са постигнали съгласие за еднократно увеличение на  заплатите на държавните служители, за да поемат плащането на личните им осигурителни вноски, съобщава БНР.

Трите страни са се договорили също от началото на следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски, да се намали санкцията при забавеното им плащане, а всички плащания с характер на социални помощи да преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане. 

Ще бъдат актуализирани и вноските за раннопенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС. Правителството се ангажира те да бъдат променени така, че да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии.

Подкрепя се и предложението на бизнеса за намаляване с 10% на лихвата по просрочените плащания на осигуровки.

До края на април ще бъдат предложени конкретни мерки за затягане на контрола при отпускането на инвалидните пенсии.

Синдикатите настояват за обсъждане и на предложението за възстановяване на увеличената тежест за всяка година стаж, която се прилага с формулата за изчисляване на пенсията.

По повод възможностите за увеличаване на доходността на Сребърния фонд от КНСБ заявиха, че подкрепят по-консервативното управление на средствата от фонда, като се постига сравнително добра, но не непременно висока доходност.

Обсъден е и въпросът за подобряване работата в НСТС. Правителството е приело искането на синдикатите тристранката да не може да бъде заобикаляна при промени в трудовото законодателство и в случай че такива се внесат директно в парламента, какъвто беше случаят с промените в пенсионната възраст в края на миналата година, парламентарните комисии задължително да искат становище от НСТС. Освен това правителството вече ще трябва аргументирано да приема или отхвърля становищата на тристранката в определен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 11 години
Какви пенсии -тези хора не разбраха ли, че нямат пенсии.Ако изобщо някога е имало нещо за пенсии, то отдавна е изпотрошено до 'кота нула'. Пенсиите им навремето се разхищаваха от 'специалистите' в културно наследство ... за разни Камбани и портали към Отвъдното и за други такива групости.Това, което не беше изпотрошено се изнесе през ВИП-а на аерогарата 90-92 год. от Другаря Л5в.После дойде мегазвездата и макроикономистът на всички времена Другаря Ж.В., който не само ни доведе до просяшка тояга от USD 3.00 на месец, но и в услуга на комунистическата мафия завихри хиперинфлация, от която една пенсия от 250 лв. напр. ... стана 25 ст. Това са им пенсиите. Всичко останало над 25 ст. се яде от съвременните пенсии, които всъщност трябва да се инвестират някъде и да носят натрупване, а не да се трошат на база месец за месец за кърпене на дупки ... под егидата на самозвания съвет за тристранно сътрудничество, който непрекъснато прецаква страни които на практика нямат представител на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
""... постигнали съгласие за еднократно увеличение на заплатите на държавните служители.."..Ще бъдат актуализирани и вноските за раннопенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС. Правителството се ангажира те да бъдат променени така, че да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии."" А за хората работещи в частния сектор КУЧЕТА ГИ ЯЛИ. НЯМА синдикати няма никой. ЦАР далече, БОГ високо остава АРМЕНСКИЯ ПОП. :-))) Браво на управляващите успявате там където и ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ се провали. намаляхме до 7 мил. от които 2 са пенсионери 1,5 деца и 1 са безработни, 1 са държавни служители, МВР, военни и остана 1,5 бачкатори, КОИТО трябва да вадят заплатите на останалите и пенсиите. Един мъж на 65 взима пенсия 300 лв. ат пенсионираното ЧЕНГЕ на 46 взима 500 лв. до 65 колко пенсии ще вземе ЧЕНГЕТО ????? КОЛКО брутни заплати взима единия и полицая при пенсиониране? Да знаете ОСЪДЕН полицай?магистрат, министър НЯМА те винаги са ПРАВЕДНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още