IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите предлагат намаляване на данъчната тежест чрез необлагаем минимум

Бизнесът настоява подоходното данъчно бреме да се ограничи чрез намаляване на осигуровките

17:38 | 01.02.12 г. 1
Синдикатите предлагат намаляване на данъчната тежест чрез необлагаем минимум

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще внесат предложение за намаляване на подоходното данъчно облагане чрез въвеждане на необлагаем минимум.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща на ръководствата на синдикалните с представители на работодателски организации, предаде БТА.

Предложението на синдикатите е необлагаемият минимум да бъде близък или равен на минималната работна заплата. Сега минималното възнаграждение е 270 лева, а от 1 май ще се увеличи на 290 лева.

Необлагаемият минимум беше премахнат в началото на 2008 г. с промените в Закона за данъците върху доходите, които въведоха плоският данък от 10% за доходите на физическите лица.

Работодателите обаче предлагат намаляването на данъчната тежест да се извършва чрез намаляване на осигуровките.

На днешната среща работодатели и синдикати са обсъдили и някои предложения за подобряването на социалния диалог и за промени в правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Създадени са три работни групи, първата от които ще работи по предложения за реформи в образованието и квалификационното обучение. Дейността на втората група ще бъде в посока към намаляване на сивата икономика, а третата ще бъде ангажирана с колективно трудово договаряне.

Предлага се дневният ред на едно от заседанията на тристранния съвет, които са на всяко тримесечие, да се определя от социалните партньори. Друго предложение е до пет работни дни след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество представители на Министерския съвет да предоставят обратно информацията с аргументи за неприемане на становища и предложения на членовете на съвета, както и да ги публикуват на сайта на НСТС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Данъци и социални помощи са различни неща. Не бива да се допуска размиване на правилата, защото за финансите най-важното са именно простите и ясни правила. Какво по-просто от плоския данък? Справедлив - защото всички заделят равна част от приходите си. Социален - защото бедните внасят по-малко пари в хазната от богатите. Мислите, че синдикатите не го разбират - напротив, много добре го разбират, но яснотата не е техен приоритет. Изнудване и рекет се практикуват в мътни води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още