fallback

Отново прогнозират цена от 2 лева за килограм хляб

Годината е тежка, очакваме и 2013 година да е такава, коментират от асоциацията на земеделските производители в България

09:58 | 22.10.12 г. 4

Поредните прогнози за цена на хляба от 2 лева за килограм се появиха в публичното пространство през последните дни. Зърнопроизводителите обясниха тези очаквания с лошите климатични условия. Заради сушата под въпрос е реколтата от есенниците, потвърди в ефира на БНТ Ангел Вукодинов, придседател на Асоциация на зърнопроизводителите в България. 

Вукодинов коментира още, че държавата не е изпълнила няколко искания, обещани през последните две години. Едно от тях например е ангажиментът за намаляването на акцизите за горивата за земеделски нужди.

"През тази година и директните плащания за единица площ намаляха от 10 на 3 лева. В Бюджет 2013 година директни плащания за зърнопроизводителите съвсем липсват", коментира още Вукодинов.

Той потвърди, че в други държави има добре развит застрахователен пазар и земеделците могат да се защитят от неблагоприятни условия, а не да разчитат само на помощи от държавата. Според председателя на зърнопроизводителите обаче у нас няма застраховател, който да предоставя застраховка срещу суша. 

Вукодинов обвини правителството в специално отношение към търговците на зърно, за сметка на производителите. "Имаме информация, че в Европейската комисия е изпратено искане за дерогация и намаляване на ДДС при търговия със зърно. В същото време земеделските производители купуват всичко с ДДС", допълни Вукодинов. 

За зам.-председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев е нереалистично цената на хляба да достигне цена от 2 лева. Той обясни, че трябва да стане съвпадение от много фактори - реколтата да е много лоша в региона, да се наложи внос от трети страни (извън ЕС) и то от голямо разстояние, за да стигне до такива високи цени. 

Стойчев посочи още, че около 60-70% от пшеницата, произведена в България, се изнася. "Така че и при много лоша реколта, зърненият баланс сигурно ще бъде гарантиран", допълни още той.

Зърнопроизводителите поискаха помощ от държавата в петък

Държавата ни изоставя в тежък момент, оплакаха се зърнопроизводителите в специална декларация, изпратена до премира Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева в петък (19 октомври). Копие от декларацията е изпратена и до Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
fallback