IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на вино с ръст от над 7% за деветмесечието

Вътрешното потребление на вино през периода се е повишило със 17% на годишна база

14:10 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Износът на вино с ръст от над 7% за деветмесечието

Изпълнителната агенция по лозата и виното отчита ръст от от 7,4% в износа на вино за деветмесечието на 2012 г., сочи справка на агенцията.

За деветте месеца на тази година износът е в размер на 36 милиона литра, или с 2,5 милиона литра повече в сравнение с деветмесечието на 2011 г. 

Данните за деветмесечието са оптимистични на фона на отчетеното намаление във вътрешното потребление на вино през първото тримесечие. Тогава данните показаха, че от страната са изнесени близо 12 млн. литра вино. Обикновено най-силните месеци за износа на вино са след втората половина на годината.

По отношение на реализираното количество вино на вътрешния пазар за посочения период също се отчита увеличение. От януари до септември тази година на пазара у нас са реализирани 68 милиона литра, или със 17% повече от същия период на 2011 г.

Вътрешното потребление на вино нараства стабилно през последните две години. През миналата година данните на винпромите показаха, че за деветмесечието на вътрешния пазар са реализирани над 58,4 млн. литра, като през същия период на 2010 година тези количества са били 50,1 млн. литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още