fallback

Предлагат получаването на детските да се обвърже и с предучилищната подготовка

В момента законът предвижда да се спират детските надбавки при системно отсъствие на децата само от училище

11:35 | 09.11.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Левицата иска да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка.

Това става ясно от проект за промени в Закона за семейните помощи за деца, публикуван на сайта на Народното събрание.

В момента получаването на детските надбавки е обвързано със системното посещение на училище.

През 2010 г. обаче парламентът прие промени в Закона за народната просвета, с които предучилищната подготовка на децата на 5 години също стана задължителна.

Тогава депутатите дадоха 2 години гратисен период, за да може общините да подготвят необходимата материална база в училищата.

Гратисният период изтича тази година и законът предвижда родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група, да търпят финансови санкции.

Депутатите Емилия Масларова и Драгомир Стойнев, който е председател на парламентарната комисия по социална политика, предлагат задължителното посещение на предучилищните групи за 5-годишните също да залегне в закона за помощите за деца.

В мотивите си към промените Масларова и Стойнев посочват, че от една страна обвързването на детските надбавки със задължителното посещение на предучилищните групи ще стимулира родителите на деца от маргинализираните групи да ги пращат на занятия, а от друга – ще намали изразходвания ресурс за детски надбавки, тъй като ще се спират помощите за родителите, които не изпращат децата си на училище.

Депутатите посочват, че според резултатите от последните проучвания нa образователното равнище на българските деца, 20% от децата от маргинализираните групи прекъсват образованието си и не могат да завършат 8-ми клас, а други около 20% въобще не попадат в мрежата на образованието.

Според педагози и директори на училища спирането на помощите за децата не е достатъчна мярка, за да стимулира родителите им да ги пращат на училище, съответно вече и в предучилищни групи.

Периодично директори на училища настояват да се въведат по-строги санкции за родителите, чиито деца системно отсъстват от училище без причина, като се спират и другите социални помощи, които получават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
fallback