IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Детските надбавки ще се увеличат след години

Акцент в държавната политика е инвестицията в социални услуги, а не в социални помощи, заяви социалният министър

12:03 | 30.10.12 г. 1
Т. Младенов: Детските надбавки ще се увеличат след години

Детските надбавки биха могли да се увеличат през следващите години, а не сега, и то ако има повече приходи в бюджета, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Той посочи, че правилната политика е в съчетаването на паричните помощи със социалните услуги. И уточни, че министерството на труда и социалната политика дава близо 500 млн. лв., или повече от половината от своя бюджет, за около 80 процента от децата в страната.

„Ако има по-голям брутен вътрешен продукт и повече приходи в бюджета, през следващите години би било добре детските надбавки да се увеличат и да се подпомогнат родителите с по-ниски доходи. Възможностите са такива, че детските надбавки не могат да бъдат увеличени на този етап“, заяви министърът. 

Младенов изтъкна, че акцент в държавната политика е инвестицията в социални услуги, а не в социални помощи и посочи, че само за детски градини и ясли през 2013 година ще бъдат отделени 30 млн. лв.

По проекта "Социално включване" ще бъдат дадени 40 млн. евро на 70 общини за изграждане на общностни центрове за деца до три години и до седем години, отбеляза социалният министър.

Преди дни Младенов попари и искането за по-високо майчинство. Настоящият размер на осигурителната вноска за общо заболяване и майчинство осигурява средства само за първите 410 дни платено майчинство и еднократните помощи при раждане. На този етап няма възможност за увеличаване на майчинството през втората година от отглеждането на детето, заяви Тотю Младенов.

Социалният министър потвърди, че възможностите на бюджета не позволяват на този етап да отпадне подоходният критерий за отпускане на детските добавки.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обаче смята, че майчинските могат да се повишат от догодина. От синдиката са оптимисти, че обезщетението за майчинство може да се повиши до 270 лева, или пък да се изравни с минималната заплата от 290 лева. По изчисления на профсъюза за това повишение са необходими не повече от 35 милиона лева. А за увеличение на детските добавки с 5 лева, до 40 лева, ще трябват около 50 милиона лева допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 11 години
Съжалявам,че го казвам,но съм съгласен господин министъра!Защото никой до сега не е повдигнал въпроса къде всъщност отиват парите предназначени за повишаване и подобряване на раждаемоста в България!Е ,стига с това-професия Майчинство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още