IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпва дневната винетка за тировете с българска регистрация

Размерът на ставките за годишните винетки за тежкотоварни превозни средства, както и на всички винетки за автомобили, се запазва

16:06 | 21.11.12 г.
Поскъпва дневната винетка за тировете с българска регистрация

Със 7 лева се увеличава дневната винетка за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от следващата година, реши правителството на днешното си редовно заседание в Министерския съвет. Така тя вече ще струва 20 лв. вместо досегашните 13 лева.

Причината за поскъпването е европейската директива 2011/76/ЕС, транспонирана в българското законодателство със Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

С промените се въвежда нова пропорционалност при определяне размера на таксите, които заплащат пътните превозни средства с технически допустима максимална маса над 3,5 тона за ползване на пътната инфраструктура. Месечният размер не трябва да надвишава 10% от годишния размер, седмичният размер не трябва да е повече от 5% от годишния, а дневният размер да не надхвърля 2% от годишния.

Така цената на месечните и седмичните винетки за тежкотоварни автомобили намалява, а тази на дневните винетки се повишава. С между 7 и 10 лева се намалява размерът на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категории 1 и 2, а с между 43 и 85 лева – месечните винетки.

Размерът на ставките за годишните винетки за тежкотоварни превозни средства, както и на всички винетки за автомобили се запазва.

Промените синхронизират с изискванията и размера на заплащаните винетни такси за тежкотоварните автомобили с чуждестранна регистрация.

Още новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още