fallback

Президентът е задействал процедура за вето на Закона за фуражите

Отбелязване на ГМО на етикетите трябва да има, категоричен е Росен Плевнелиев

12:57 | 03.12.12 г.

Обмисляме процедура за вето по отношение на Закона за фуражите, съобщи президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Според него отбелязването на наличието на ГМО на етикетите на фуражите е задължително. 

Законът беше приет преди седмица, но еколози алармираха, че при гласуването на второ четене е направена промяна и всъщност отбелязването на генно модифицирани организми в съдържанието на фуражите не е задължително за етикетите и придружаващата документация, а само на едно от двете места по избор на производителя или търговеца. 

"Това не бива да е така", обясни Росен Плевнелиев и допълни, че има възможност промяната да стане чрез изменение в друг закон. Инициативата за изменението е в ръцете на Народното събрание. 

Ако законодателните промени в друг закон, които да доведат до задължително отбелязване на ГМО на етикетите не бъдат направени, ще има вето върху закона, допълни Плевнелиев. 

От Министерство на земеделието и храните обаче отрекоха за възможността производители или търговци да избегнат изписването на наличието на ГМО във фуража. "Напротив въвеждаме по-сериозни мерки", гласеше официалното съобщение на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
fallback