IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подзаконовата рамка за ПЧП ще се гласува в последния момент

Правилникът и наредбата, свързани с прилагането на закона, трябва да бъдат приети до 1 януари, но общественото им обсъждане ще тече до средата на декември

09:22 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Подзаконовата рамка за ПЧП ще се гласува в последния момент

Правителството ще приеме подзаконовата нормативна рамка, свързана с новия Закон за публично-частното партньорство (ПЧП), в последния момент.

В преходните и заключителни разпоредби на закона е записано, че подзаконовата нормативна рамка трябва да бъде готова до 1 януари 2013 г., когато законът влиза в сила.

Изключение са националната програма за публично-частно партньорство и планът за действие за програмния период 2014 - 2020 г., които трябва да бъдат готови до средата на следващата година.

Също тогава трябва да заработи и регистърът на публично-частните партньорства, в който ще се вписват всички проекти, планирани за реализиране чрез публично-частно партньорство, откритите процедури, решенията за избор на частен партньор, сключените договори и информацията за тяхното изпълнение.

Общественото обсъждане на правилника за прилагането на Закона за публично-частното партньорство и наредбата, в която ще се регламентират критериите, на базата на които проектите за ПЧП ще се включват в националните и общински планове за развитие, обаче се предвижда да приключи на 14 декември. Това означава, че кабинетът има едно или две заседания до края на годината, на които трябва да приеме нормативните документи.

В наредбата е предвидено националната програма за ПЧП и оперативният план да бъдат разработени за период от 7 години, който да съвпада с програмните периоди за усвояването на европейските средства, като процесът по подготовката им ще се контролира от министъра на финансите.

Общинските планове за развитие пък ще бъдат допълнени с проекти, предвидени за реализация чрез публично-частни партньорства.

Предложенията за публично-частни проекти ще се внасят за одобрение във финансовото министерство като част от бюджетната процедура, предвижда се в правилника за прилагане на закона. Проектите освен това ще се съгласуват в Съвета за развитие към Министерския съвет и в последствие ще се одобряват от кабинета.

Предложения за осъществяването на проекти чрез публично-частно партньорство може да предлага всяко заинтересовано лице. Предложенията обаче трябва да се мотивират с финансово-икономически анализ, а ако проектът включва и строителство – с прединвестиционно проучване или готов инвестиционен проект.

Законът за публично-частното партньорство беше окончателно приет от парламента в средата на годината. Обхватът му предизвика сериозни критики от страна на юристи, тъй като водните и транспортните проекти бяха извадени от регулациите му и останаха в закона за концесиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още