fallback

Магазините спазват разпоредбите за найлоновите торбички, показват проверки

Търговските обекти са били на фокус по време на традиционната месечна проверка на регионалните инспекции по околна среда

13:56 | 15.12.12 г.

Търговските обекти спазват разпоредбите на Наредбата за продуктовата такса за полимерните торбички, са показали проверките на регионалните инспекции по околна среда, съобщава Министерството на околната среда и водите.

През ноември изпълнението на наредбата и плащането на екотаксата в търговската мрежа е било на фокус на проверките, извършвани от инспекторите по околна среда. Като позитивна тенденция се отбелязва предлагането на биоразградими и хартиени торбички, както и на по-големи торбички - с дебелина над 25 микрона.

Проверени са над 270 търговски обекта в цялата страна, като са регистрирани няколко нарушения на разпоредбите. Най-често това се случва в Пловдив и Смолян, показват данните от проверките. През декември ще има още проверки на състоянието в сектора.

От 1 октомври потребителите трябва да плащат по 35 стотинки за найлоновите торбички, които не се разграждат, а от 2014 година таксата ще стане 45 стотинки. За първи път екологичната такса беше въведена през есента на 2011 година и от МОСВ отчетоха, че тя дава резултат - намаляло е ползването на торбички с дебелина до 15 микрона. 

Като цяло през ноември 16-те регионални инспекции по околна среда и водите са извършили повече от 2,7 хил. проверки в 2,5 хил. обекта. Наложени са санкции на обща стойност 144 хил. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
fallback