IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините спазват разпоредбите за найлоновите торбички, показват проверки

Търговските обекти са били на фокус по време на традиционната месечна проверка на регионалните инспекции по околна среда

13:56 | 15.12.12 г.
Магазините спазват разпоредбите за найлоновите торбички, показват проверки

Търговските обекти спазват разпоредбите на Наредбата за продуктовата такса за полимерните торбички, са показали проверките на регионалните инспекции по околна среда, съобщава Министерството на околната среда и водите.

През ноември изпълнението на наредбата и плащането на екотаксата в търговската мрежа е било на фокус на проверките, извършвани от инспекторите по околна среда. Като позитивна тенденция се отбелязва предлагането на биоразградими и хартиени торбички, както и на по-големи торбички - с дебелина над 25 микрона.

Проверени са над 270 търговски обекта в цялата страна, като са регистрирани няколко нарушения на разпоредбите. Най-често това се случва в Пловдив и Смолян, показват данните от проверките. През декември ще има още проверки на състоянието в сектора.

От 1 октомври потребителите трябва да плащат по 35 стотинки за найлоновите торбички, които не се разграждат, а от 2014 година таксата ще стане 45 стотинки. За първи път екологичната такса беше въведена през есента на 2011 година и от МОСВ отчетоха, че тя дава резултат - намаляло е ползването на торбички с дебелина до 15 микрона. 

Като цяло през ноември 16-те регионални инспекции по околна среда и водите са извършили повече от 2,7 хил. проверки в 2,5 хил. обекта. Наложени са санкции на обща стойност 144 хил. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още